De grote mythen van de moderne geschiedenis

Geschiedenis Radio 1

Robespierre moeten we ons niet herinneren als het monster dat de Franse Revolutie deed ontaarden in het bloedbad van De Terreur, maar als de man die een standbeeld verdient omdat hij de slavernij heeft afgeschaft.

De honderduizenden slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki zijn niet gestorven om een einde te maken aan de oorlog en zo groter leed te voorkomen. Ze dienden om de Rusland onder druk te zetten tijdens de onderhandelingen over de verdeling van West-Europa na de val van Nazi-Duitsland.

De Oktoberrevolutie was geen ramp voor Rusland maar een zegen voor ons allemaal. We ondervinden er tot op vandaag de weldadige gevolgen van.

De val van de Muur was in veel landen een ramp voor de democratie. India is niet onafhankelijk geworden door het geweldloze verzet van Gandhi. Enzovoort. Enzovoort. Het minste wat je kan zeggen is dat historicus Jacques R. Pauwels een opvallend boek heeft geschreven.

In ‘De grote mythen van de moderne geschiedenis' herschrijft hij wat we op school geleerd hebben. “Ze hebben ons wat wijsgemaakt!” is zijn conclusie. Herbeluister historicus en auteur Jacques R. Pauwels in Interne Keuken.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief