Amador Loureiro @ Unsplash

De gevolgen van corona en het wegvallen van de Boekenbeurs voor een uitgeverij

Radio 2 Antwerpen

'Ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar ik ben het type dat maar 1 keer per jaar boeken koopt, namelijk op de boekenbeurs. Zakken vol. Met het goede voornemen om meer te beginnen lezen. Die boeken verdwijnen dan in de kast en als ik dan het geluk heb om wat tijd te vinden om te lezen ben ik heel blij', begint Sharon Slegers van Radio 2 Antwerpen haar gesprek met Sophie Verbist van Uitgeverij Vrijdag in Antwerpen.

Geen Boekenbeurs dus dit jaar, niet alleen voor schrijvers is zo'n boekenbeurs belangrijk. Maar ook voor de uitgeverijen. 'Dat is inderdaad een erge tegenvaller. Het is het hoogtepunt van het jaar voor uitgeverijen en ook voor auteurs. Het is echt een traditie in Vlaanderen om naar de Boekenbeurs te komen', vertelt Verbist.

'In maart en april is de omzet effectief teruggelopen, de boekenwinkels waren allemaal toe. Dat was voor iedereen een onzekere periode. In de zomer hadden we bij Uitgeverij Vrijdag een aantal bestsellers die onze omzet goed gemaakt hebben', gaat Verbist verder.

Je zou denken dat mensen meer tijd hebben om te lezen in de lockdown.

'Vanaf april zie je inderdaad dat de verkoop stijgt. En ook de verkoop via e-reader is dan beginnen stijgen ten opzichte van het jaar ervoor. Sommige boeken deden het ontzettend goed. Zo waren we eerst bang om nieuwe boeken te lanceren. Uiteindelijk hebben we bijvoorbeeld toch het boek 'DNA van Vlaanderen' van Ivan De Vadder gelanceerd. En het bleek een succes te zijn. Het boek kwam op het juiste moment, want mensen hadden ook veel vragen die terug te brengen waren op corona. Uitgeverij Vrijdag heeft toen zelfs een online-debat georganiseerd. Tegen de zomer kwamen er dan weer heel wat thrillers uit. Dat is normaal, want dat is de periode waarin mensen ontspannende boeken zoeken om mee op reis te nemen. Het kookboek van Laura Van den Broeck is bijvoorbeeld ook enorm beginnen te verkopen tijdens de lockdown. Het boek is een combinatie van recepten en work-out oefeningen. Dus dat verklaart veel.'

Herbeluister het interview hieronder

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief