De geschiedenis van de slavernij. Van Mesopotamië tot moderne mensenhandel - Dick Harrison

Geschiedenis Radio 1

Je kan de slavernij geen zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de mensheid noemen. Het zijn bladzijden en bladzijden. Honderden bladzijden, zwart, zwart, zwart. Dick Harrison, een Zweeds historicus, heeft van die zwarte geschiedenis van de slavernij zijn levenswerk gemaakt. De drie dikke boeken die hij erover heeft geschreven werden nu samengevat in één - nog altijd dik - boek.

Bij het woord slavernij denk je onvermijdelijk aan Afrikanen die naar de Nieuwe Wereld werden verscheept om als werkdieren afgebeuld te worden op de katoen- en suikerplantages. Over de exacte aantallen wordt geredetwist, maar men neemt aan dat 12 miljoen Afrikanen tot slaaf werden gemaakt. Een groot stuk van De geschiedenis van de slavernij besteedt Dick Harrison daaraan. Uiteraard.

Maar er is veel meer te vertellen, want slavernij is van alle tijden en alle culturen. Er waren slaven in Europa, Azië, Afrika en Amerika, zowel voor als na Columbus.

Slaven werkten als bediende, bewaker, keukenpersoneel, dienaar, tuinman, seksslaaf en statussymbool. Vanuit ons idee van slavernij klinkt het vreemd, maar in heel wat culturen was een groot deel van het bestuur in handen van slaven. Dat was zo in het oude Rome, in Athene stonden slaven in voor de ordehandhaving, in verschillende Islamitische landen bestond het leger uit slaven. Slaverij werd eeuwenlang als normaal beschouwd.

We hebben aan Olivia Rutazibwa gevraagd De geschiedenis van de slavernij voor ons te lezen. Professor Rutazibwa is docent Europese Studies en Internationale Ontwikkeling aan de University of Portsmouth in Groot Brittannië. Herbeluister Olivia in Interne keuken op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief