'De elementen' behoort tot mijn persoonlijke Top Vijf van Mulischboeken'- Christophe Vekeman op Klara

Fictie Pompidou

Christophe Vekeman verdiept zich in aanloop naar Klara in deSingel in het werk van Harry Mulisch. Zelfs in een vergeten parel als 'De elementen'.

Toen uitgeverij De Bezige Bij in december jongstleden haar vijfenzeventigjarige bestaan mocht vieren, deed zij dat aan de hand van de herdruk van vier qua omvang kleine klassiekers: Het behouden huis van Willem Frederik Hermans, onder meer, maar ook De elementen van Harry Mulisch. En dat was een geweldige keuze, want waar de novelle van de dit jaar precies vijfentwintig jaar geleden overleden Hermans nog steeds – en terecht – gerekend wordt tot de onverbiddelijke hoogtepunten van diens oeuvre, daar is De elementen in het werk van Mulisch toch een beetje, naar het lijkt, een ondergeschoffeld kleinood. Wat wellicht te wijten is aan het jaar van publicatie, 1988, dus precies tussen de twee best verkochte grote romans van Mulisch in – De aanslag verscheen zes jaar eerder, De ontdekking van de hemel vier jaar later –, maar wat vooral bijzonder jammer is.

'De elementen', immers, is het ideale instapboek voor Mulischfans in spe, en samen met 'Het mirakel', 'Voer voor psychologen', 'Twee vrouwen' en 'Siegfried' behoort het tot mijn persoonlijke top vijf van Mulisch-boeken.

Lees hier meer over op Klara.be

Lees hier ook meer over : Mulisch en Klara in deSingel.

En herbeluister hier het gesprek.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief