De eerste protagonist in de Nederlandse literatuur met een donkere huidskleur - Mike Kestemont

Fictie Espresso

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

De roman 'Walewein' (1846) vertelt het verhaal van de jonge ridder Walewein die het hof van Koning Arthur verlaat om allerlei grote avonturen te beleven. Literatuurwetenschapper Mike Kestemont vertelt waarom dit werk absoluut thuishoort in de canon.

Veel van de met handschrift geschreven teksten over Koning Arthur zijn verloren gegaan. Daarom recycleerden sommigen de snippers perkament tot doosjes of bladwijzers. En juist daarom is ‘Walewein’ zo bekend geworden: de elfduizend verzen zijn namelijk volledig overgeleverd en dat in een prachtig handschrift.

‘Walewein’ is gedicht door twee auteurs. We weten niets over hen, maar het lijken artiestennamen. Misschien wel van twee rondtrekkende speellieden die met hun optreden de lange avonden in herbergen opleukten. Wat opvalt, is dat ze graag benadrukten dat hun ‘Walewein’ authentiek is, niet vertaald uit het Frans. De meeste Arthur-teksten waren immers wél sterk afhankelijk van anderstalige voorbeelden, maar niet ‘Walewein’.

‘Er zijn veel andere teksten uit dit genre die de canon niet hebben gehaald,’ vertelt Mike Kestemont. ‘Een andere unieke Arthur-roman heeft als held Moriaen, een sympathieke ronde tafel-ridder geboren uit een kortstondige flirt tussen Persival en een Ethiopische vrouw. De vrucht van deze one-night-stand is de eerste protagonist in de Nederlandstalige literatuur met een donkere huidskleur. Op zijn queeste moet Moriaen verschilllende hindernissen overwinnen, maar toch vooral vooroordelen omtrent zijn donkere uiterlijk. In deze tijden van Black Lives Matter zou men dit werk in de volgende editie van de canon kunnen toevoegen. Ook aan de ronde tafel moet men plaats kunnen maken voor personages van kleur.’

Luister het volledige fragment op Klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief