'De duivelsverzen' van Salman Rushdie: waarom zijn (sommige) moslims zo boos op dat boek?

VRT NWS

De aanslag tegen de Brits-Indiase auteur Salman Rushdie in New York richt de aandacht opnieuw op zijn boek 'De duivelsverzen' of 'The Satanic Verses' uit 1988. De publicatie van die roman leidde toen tot een storm van vaak erg gewelddadig protest in de islamitische gemeenschap, ook al hadden veel actievoerders het niet gelezen. Het blijft de vraag waarom een boek zoveel emoties kon losweken.

Fatwa

'The Satanic Verses' in zijn originele Engelstalige vorm werd in september 1988 gepubliceerd. Al meteen ontstond er controverse. Vreemd genoeg was het niet een moslimland, maar wel India dat als eerste het boek verbood. Wellicht wilde de toenmalige regering in Delhi de latente spanningen tussen de hindoe-meerderheid en de moslimminderheid sussen. Nadien konden Pakistan en andere moslimlanden wel niet anders.

Al snel kwam het tot betogingen in de islamitische wereld die escaleerden in geweld. Zo vielen er zes doden bij een bestorming van een Amerikaans cultureel centrum in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. Ook moslims in westerse landen kwamen op straat.

Klap op de vuurpijl was de 'fatwa' of religieus decreet waarmee de toenmalige Iraanse leider ayatollah Ruhollah Khomeini in februari 1989 opriep om niet enkel Rushdie te vermoorden, maar ook iedereen die meewerkte aan de publicatie. Deze oproep tot terreur bleef niet bij woorden: er werden vertalers en uitgevers van Japan tot Noorwegen en de VS aangevallen en soms vermoord.

Khomeini had misschien persoonlijke redenen: in het boek wordt namelijk -zonder hem te noemen- verwezen naar een chagrijnige imam die in ballingschap in Londen een revolutie in zijn land voorbereidt. Dat lijkt erg op de lange ballingschap van Khomeini in Parijs.

Lees het volledige artikel op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief