'De dokter is uw kameraad niet' - over Jan Van Duppen: eerst Amadees, later conservatief

Non-fictie De afspraak

Journalist Louis van Dievel schreef een boek 'De dokter is uw kameraad niet'. De dokter in kwestie is Jan Van Duppen, de oudste broer van Dirk Van Duppen, dokter van Geneeskunde voor het Volk, begin dit jaar overleden. In De afspraak vertelt Louis meer over het boek.

In het boek is Jan Van Duppen 'Guust van Mol'. Dit was een afspraak die Louis van Dievel met Jan Van Duppen hierover had gemaakt. 'Guust van Mol' was namelijk zijn schuilnaam bij Amada (politieke partij - Alle Macht aan de Arbeiders, - de voorloper van de PVDA) waar een soort vrees voor infiltratie door de Staatsveiligheid heerste. De leden waren hardcore maoïsten. Louis van Dievel is zelf 4 jaar trotskist geweest. Het grote verschil tussen de maoïsten en de trotskisten? 'De trotskisten waren iets democratischer en we zaten liever op café dan dat we vroeg opstonden om aan de fabriek te gaan staan' analyseert Louis.

'Waarom dit boek over Jan Van Duppen?' wil Phara weten. Louis van Dievel kent hem al lang, van in de jaren 80, hij heeft hem altijd gevolgd. Hij was een onversneden Amadees. Hij is er half uitgeschopt en half uitgegaan en is voor dokter gaan studeren, net als zijn broer. Later is Jan Van Duppen bij de SP.A terechtgekomen. Hij zetelde zelfs 4 jaar in het Vlaams Parlement en is daar zeer ontgoocheld weggegaan. Hij hield er een soort haat voor de sociaaldemocraten aan over.

Hij is naar Rotterdam gevlucht en is er dokter geweest in een achterstandswijk en maakte er kennis met de ideeën van de Theodore Dalrymple, de oerconservatieve arts en denker. Hij ontdekte dat al zijn meningen over solidariteit en goed doen flauwekul waren. Volgens Dalrympe doen we goed voor de mensen om vooral onszelf goed te voelen.

Wat heeft hem het geloof in de Partij van de Arbeid doen verliezen? 'Jan Van Duppen leefde voor de partij, de partij was alles voor hem, het was een soort sekte', vertelt Louis. 'Hij heeft er zijn gezondheid voor op het spel gezet: hij is in een asbestfabriek en in de koolmijnen van Beringen gaan werken. Maar toen kwam de confrontatie met de realiteit: de arbeiders waren helemaal niet geïnteresseerd in de klassenstrijd. Verder was er een studiereis naar Albanië ('een kolderreis') en daarna een grote reis naar China met de redactie van het partijweekblad. Daar zijn zijn ogen opengegaan. Elke avond vroegen ze zich af: 'wat hebben we nu gezien dat socialistisch was?'. En elke avond was er de teleurstelling. Jan heeft daar zijn mond niet over gehouden in de partij en dat is hem heel kwalijk genomen. Na een woordenstrijd is hij eruit gestapt.'

Het zoals bij alle sektes is het moeilijk om uit een sekte te stappen. Jan is stevig opgeschoven naar rechts: hij noemt zichzelf conservatief. Jan staat voor een generatie en het moeilijkste was om het vertrouwen van Jan te winnen, vertelt Louis.

Herbekijk De afspraak met Louis van Dievel over 'De dokter is uw kameraad niet'.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief