Chen Vandeput

De debuutroman van 'De afwijking' van Dries Muus gaat over social shaming en is gebaseerd op een jeugdtrauma - Groen Gebladerte

Debuut Radio 1

Groen Gebladerte

De weg naar de top van de literatuur is geplaveid met bloed, zweet en goede boeken. Tom De Cock ontmoet voor Radio 1 acht ontluikende toptalenten in proza en poëzie. Ze zijn gemiddeld 29 en staan nog aan het prille begin van hun carrière. Wie zijn ze? Wat schrijven ze? Wat lezen ze zelf?

Tom zoekt hen thuis op en duikt met hen in hun boekenkast, op zoek naar de boeken die hun leven veranderden. Want je bent wat je leest. Het resultaat hoor je in deze nieuwe reeks van 'Groen Gebladerte', een podcast met unieke portretten en onmeetbaar veel leesinspiratie. Acht auteurs, acht levensverhalen, acht stijlen, acht smaken.

In de zesde aflevering krijgt Dries Muus in Amsterdam het bezoek van Tom. De podcast staat hieronder en op radio1.be klaar en is ook te beluisteren via de Radio 1-app en op je favoriete podcastplatform.

Wie is Dries Muus (36)?


De afwijking (2021, Ambo Anthos)

Filosoof en Socioloog. Schreef eerder voor o.a. De Correspondent. Boekenrecensent voor Het Parool, deed meer dan een decennium over dit boek, dat een hervertelling is van zijn eigen jeugdtrauma. Boeiende inkijk in de psychologie van een tiener die niet aan de verwachtingen voldoet – of is zelfs dat maar schijn? En uiteraard is er die eeuwige vraag: waar blijven die openlijke homoseksuele topvoetballers?

Ik heb eerder twee boeken afgewerkt, maar die waren niet goed genoeg. Tot ik dit onderwerp aansneed: social shaming in de voetbalwereld. Omdat ik het zelf ook heb meegmaakt. Het snijdt diep en ik wilde er eigenlijk niet over schrijven, maar dat maakte het net spannend en scherp.

Dries Muus

Je bent wat je leest: de boekenkast van Dries Muus

Tom duikt in de boekenkast van Dries op zoek de boeken die een bijzondere plek innemen en de aanleiding vormen voor een goed gesprek over lezen én leven in de podcast Groen Gebladerte.

Dries: 'Tot mijn twaalfde las ik heel veel. Toen ging ik naar de middelbare school, en was lezen niet cool meer. En cool zijn was héél belangrijk. Ik was daar op een of andere manier heel gevoelig voor. Dus stopte ik met lezen. Behalve in de vakantie, dan verslond ik tien, twintig boeken.'

In zijn kast staan heel wat Bukowski's. Hij raadt aan ze te lezen tussen je achttien en tweeëntwintig, 'als je nog dat rebelse hebt. En aanmoddert in relaties. Het is bovendien niet alleen grappig, maar ook absurd goed geschreven. Je moet echt zoeken om een slechte zin bij ‘m aan te treffen'.

Eén van zijn favoriete schrijvers is Edward St Aubyn, die Tom ook las als opdracht voor zijn bezoek aan Dries en waar hij nu ook laaiend enthousiast over is. Dries: 'Ik hou ervan als een schrijver lang blijft zoeken naar het juiste woord. Edward St Aubyn kan bijvoorbeeld in één zin vatten waar een ander een halve roman over doet. Hij zegt in twéé zinnen waar ik al een heel leven mee worstel.'

Uit de boekenkast van Dries:

 • W.F. Hermans – De donkere kamer van Damocles
 • Jan Wolkers – Turks fruit
 • Gerard Reve – De avonden
 • Ernest Hemingway – De complete korte verhalen
 • Charles Bukowski – Women (vertaald als Vrouwen)
 • Charles Bukowski – Post Office (vertaald als Postkantoor)
 • Charles Bukowski – Factotum (vertaald als Duvelstoejager)
 • Charles Bukowski – Ham on Rye (vertaald als Kind onder kannibalen)
 • Lize Spit – Het smelt
 • Jeroen Olyslaegers – Wil
 • Toni Morrisson – Beloved
 • Chad Harbach – De kunst van het veldspel
 • Edward St Aubyn – De Patrick Melrose romans

Ontdek hier de andere debutanten uit het nieuwe seizoen van Groen Gebladerte.

Win de debuutroman 'De afwijking' van Dries Muus

Van elke auteur uit de nieuwe reeks 'Groen Gebladerte' vallen er 5 exemplaren van zijn of haar debuut te winnen. Het antwoord op de wedstrijdvraag ken je na beluistering van de podcast. Speel hier mee.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief