Athenaeum

De brieven van Che Guevara werden vertaald. Wat vertellen ze over de revolutionair?

Pompidou

Brigitte Coopmans vertaalde samen met Henriëtte Avonds brieven van Che Guevara en geeft daarmee inkijk in hoe de revolutionair evolueerde. De bundel 'Met gloedvolle revolutionaire groet. Brieven 1947-1967' verscheen bij Athenaeum.

We kennen de T-shirts van Che Guevara allemaal. Brigitte Coopmans heeft niet op die manier met hem gedweept, maar ze had wel een en ander over hem gelezen. Ze vertaalde een bundel die is samengesteld door zijn dochter. 'Hij heeft enorm veel geschreven, veel dagboeken bijgehouden en brieven geschreven overal waar hij kwam. Die worden bewaard door het Instituto Nacional Dr. Ernesto Che-Guevara in Cuba. Samen met een Cubaans-Amerikaanse uitgeverij heeft de dochter een selectie gemaakt van zijn jeugdbrieven die nog weinig aandacht hebben gehad, en nog een aantal brieven die nog niet gepubliceerd waren.'

Een reis door Latijns-Amerika

'The Motorcycle Diaries' is een populaire film, waarin Che Guevara als sekssymbool wordt opgevoerd, over de periode waarbij Che Guevara het Latijns-Amerikaanse continent doorkruist. Tijdens die reis heeft hij ook veel brieven naar het thuisfront geschreven. 'Na de eerste reis is hij bijna klaar met geneeskunde studeren. Het is een heel vormende reis: hij ziet de armoede van de mensen in verschillende gebieden, ontmoet de inheemse bevolking van Latijns-Amerika en verbindt zich met hun lot. In die jaren ontwikkelt hij zijn rechtvaardigheidsgevoel.'

Zelf is Che Guevara een Argentijn uit een welgesteld gezin. 'Zijn moeder is een intellectueel, terwijl zijn vader een bon-vivant was, een rokkenjager, die van iets lagere afkomst was,' vertelt Coopmans. 'Hij verblijft ook een tijdje in een lepra-kolonie met Alberto, zijn vriend met wie hij op de motor rondrijdt. Hij toont geen angst en heeft het gevoel dat hij zich tussen de mensen moet bewegen: we mogen ze niet isoleren.' In zijn brieven schrijft hij dat de mensen zo dankbaar waren dat ze mensenlijk behandeld werden.

Wat vertellen de brieven nog meer over Che Guevara, over wie hij was en over hoe hij de vrijheidsstrijder die we kennen is geworden?

Beluister het volledige gesprek hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief