Dit zijn de boekentips uit een nieuwe aflevering van Brommer op zee

Canvas

Een avondje 'Brommer op zee' levert telkens heel wat leesinspiratie op. De uitzending gemist? Bekijk ze uitgesteld op VRT NU.

Nieuwe boekentips

Dit zijn de boeken die Ruth Joos en Wilfried meebrachten naar de studio:

- 'Real Estate' van Deborah Levy, de voltooiing van een trilogie met opnieuw een prachtige cover, vindt Joos. De voorgaande delen hadden 'De prijs van het bestaan' en 'Dingen die ik niet wil weten' als titel. Het is een soort van plaats zoeken van een vrouw in de literaire wereld: op 40 jaar, op 50 jaar en 60 jaar. 'A room for one's own' en ze wordt door feministes op handen gedragen.

- Lezen is ook herlezen voor De Jong. Dat deed hij met 'Het dak van de hemel' van Paul Bowles. Hij is aan hem verslaafd geraakt en 'Het dak van de hemel' is zijn bekendste boek. Hij is een Amerikaan die in de jaren 40 als een soort vrijwillige banneling in Marokko ging wonen, meer bepaald in Tanger. Hij was de ex van Jane Bowles, ook schrijfster en hij hield ook van de Marokkaanse man. Maar waar de auteur meesterlijk in was, was in het beschrijven van de natuur en De Jong leest een fragment voor.

- Ook Joos herlas een boek n.a.v. de spanningen in Israël: 'Uit de tijd vallen' van David Grossman. Grossman heeft zelf een zoon die in het Israëlische leger is omgekomen. Hij schreef er verschillende boeken over maar dit is zo mooi, vertelt Joos. 'Over hoe je dat dan doet, met z'n tweeën: een moeder en een vader die dat bericht krijgen.' Het begint met een conversatie over eten, taal is heel moeilijk op dat moment.

- 'Samen', een vertaling van de Brit Luke Adam Hawker, is een andere boekentip van De Jong. Een boek hoofdzakelijk getekend, heel strak, architectonisch. Het gaat over een man met een hond die wandelt in de storm. Na een aantal pagina's ontdek je dat dit geen gewone storm is maar een storm die ons allemaal teft, nl. corona.

- Verder tipt Joos ook nog de Hugo Claus-lezing met Erwin Mortier en Connie Palmen, georganiseerd door Behoud de begeerte en die loopt van 30 mei 2021 t/m 30 juni 2021.

Matthijs van Boxsel en Lammert Voos

Aan tafel gaan de geprekken over 'Topografie van de domheid' van Matthijs van Boxsel en 'Gannef' van Lammert Voos.

Lammert Voos (1962) voltooide onlangs 'Gannef', het laatste deel van de trilogie over zijn Groningse familiegeschiedenis vol armoede, alcoholisme en geweld. De eerdere delen van het drieluik zijn 'Malterfoske' (2018) en 'Canisius' (2020).

En Matthijs van Boxsel (1957) vertelt over zijn boek 'Topografie van de domheid'. Sommige steden, provincies en landen worden als ‘dom’ bestempeld, waarom uitgerekend die steden, provincies en landen? In zijn boek vol anekdotes, illustraties en landkaarten laat Van Boxsel zien dat geen mens intelligent genoeg is om zijn eigen domheid te begrijpen. 'Ik ben dol op het genot van nutteloze eruditie', vertelt hij in Brommer op zee. Matthijs was eerder al te gast in 'Interne Keuken' op Radio 1. Een gesprek dat je hier kan herbeluisteren.

Sien Volders in het Schrijfhok

'Oogst' van Sien Volders haalde de longlist van de Libris Literatuurprijs. 'Oogst' gaat over de Roemeense Alina die met haar elfjarige zoon Lucian naar Sicilië trekt om daar geld te verdienen dat thuis hard nodig is. Alina verricht zwaar werk op een tomatenplantage en moet haar hoop en verwachtingen voortdurend bijstellen. In het 'Schrijfhok' van Brommer op zee schrijft Volders een vervolg op de aanzet die De Jong geeft over daklozen en een warme thuis.

Boekenclub leest 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa

De Brommer op zee - boekenclub gaat in juni aan de slag met een klassieker uit 2005. 'Joe Speedboot' van Tommy Wieringa. Het was al zijn vierde roman maar het betekende zijn doorbraak naar het grote publiek. Wieringa had zelf een 'ontroeringsmoment' toen hij het herlas, bekent hij in Brommer op zee. 'Naarmate teksten langer geleden zijn dat je ze schreef, lees je ze soms alsof ze door een ander geschreven zijn. Dan komt de echte beoordeling van je eigen tekst', vertelt Wieringa. 'Een boek vol energie' vindt Joos die het ook herlas. Dit komt door de naam, aldus Wieringa: 'Joe Speedboot is een vitalistische naam. Daaruit komt alles te voorschijn.' Het is ook begonnen met die naam die hij hoorde tijdens zijn studententijd. Een jongen had zijn naam veranderd naar Joe Speedboot. Vijftien jaar later moest hij opnieuw aan die naam denken. Hij heeft daar een figuur rondom heen bedacht. 'Jan Roeiboot zou het niet gedaan hebben', grapt De Jong. Wieringa hoopt dat de lezers die het boek herlezen er iets uithalen dat ze nog niet eerder hadden gezien.

Wil je 'Joe Speedboot' lezen of herlezen in clubverband, schrijf je dan in voor de Brommer op zee - boekenclub.

Het verfilmde gedicht is deze keer van Tjitske Jansen, uit haar nieuwe bundel 'Iedereen moet ergens zijn'. Zondag 6 juni is er een nieuwe aflevering van Brommer op zee met onder meer K. Schippers.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief