De boekentips van Anneleen Van Offel en het schrijverscollectief 'Letterzetter' uit Kortrijk

Boekentips LangZullenWeLezen

Letterzetter is de eigenzinnige invulling van het stadsdichterschap in Kortrijk. Onder de bevlogen aanvoering van Anneleen Van Offel brengt een collectief van jonge schrijvers tussen 18 en 30 jaar literatuur in de stad. Ze organiseren jaarlijks het Memento Woordfestival in maart en verspreiden het woord te vuur en te zwaard in de regio en ver daarbuiten. Dit zijn hun 10 inspirerende leestips die ze hebben verzameld:

 1. De rustelozen – Olga Tokarczuk

  Literatuur waarbij je heel af en toe het gevoel hebt bijna iets aan te kunnen raken dat groter is dan jezelf, waarbij de woorden een tinteling veroorzaken in je vingers. Alsof je net iets belangrijks aanraakte dat na enkele seconden door je vingers glipte.

 2. Inham – Cynan Jones

  Een magistrale roman over een strijd tussen de zee en een man in zijn kajak. Met korte alinea's vindt Jones het perfecte ritme om de verwarring en angst van de man onder de huid te laten kruipen. Nog beter is het gebruik van de witregel, waarin Jones zich heer en meester toont. Ze geven zuurstof aan het verhaal, en laten veel ruimte voor de interpretatie van de lezer.

 3. Het achterhuis – Anne Frank

  Anne Frank hield van 1942-1944 haar dagboek bij dat na haar dood werd uitgegeven en uitgroeide tot één van de beroemdste boeken ooit. Het achterhuis is een boek dat blijft raken dus als u in uw kot blijft deze zomer, laat dat dan samen met Anne Frank zijn.

 4. Een man die Ove heet – Frederik Backman

  Gebukt onder het verdriet van de dood van zijn vrouw, is brompot Ove vastberaden om zelfmoord te plegen. Dat is echter buiten een nieuwe buurvrouw en haar gezin gerekend, die altijd op het verkeerde/juiste moment komen binnenvallen om zijn hulp te vragen. ‘Een man die Ove heet’ is een hartverwarmend verhaal dat je van mensen doet houden. Een vlotte en grappige pageturner die je ook een traantje zal doen wegpinken.

 5. We komen nog één wonder tekort – Rebekka De Wit

  Neem het gevoel van een zomer uit je kindertijd en voeg daar het gemis aan toe dat de dood van een moeder met zich meebrengt. In ‘We komen nog één wonder tekort’ vertelt het jonge hoofdpersonage over de eerste gezinsvakantie die ze maakt sinds haar mama is overleden, en over hoe onbeholpen en toch vol liefde haar vader, broer en zus zijn. Geen gekke plottwists of verre bestemmingen, maar net een klein, innemend verhaal dat bijna breekbaar aanvoelt. Als je een boek zoekt dat een nostalgische zomer mixt met rake taal, is deze van Rebekka de Wit ongetwijfeld voor jou.

 6. Wraakengel – Joost Vandecasteele

  Een superheldenverhaal in Vlaanderen. Het brengt qua sfeer terug naar de verhalen van Sam Smith (Jonas Boets) maar Wraakengel heeft een nog donkere kant. Een moeder verschuilt al jaren haar superkrachten, maar merkt plots dat haar dochter ook krachten lijkt te hebben en er minder onopvallend mee omgaat. Een verhaal met actie, sterke vrouwen en de absurditeit die Joost Vandecasteele typeert.

 7. Ziekte als metafoor/Aids en zijn metaforen – Susan Sontag

  Met veel geduld en humor argumenteert Sontag tegen het verbinden van betekenissen aan arbitraire, organische fenomenen zoals ziekte. Gaande van het militaire taalgebruik in kankertherapie tot het imago van TBC als dichtersziekte. Deze bundel essays geeft je een frisse kijk op het taalgebruik voor alles dat met ziekte en doodgaan te maken heeft. In onze tijd van zowel pandemie als massamedia nooit interessanter geweest.

 8. Normale mensen – Sally Rooney

  Het fascinerende relaas van een moderne liefde en hoe een eerste liefde je leven kan blijven bepalen. Intelligent geschreven, erg beeldend en sterke dialogen. Je waant je midden in de situaties. Het is geen typisch boy meets girl verhaal. De personages worden uitgediept en de psychische kronkels van het menselijk brein worden blootgelegd. Of ook over hoe iedereen met psychische problemen kan worstelen. Ondertussen werd het boek reeds omgetoverd in een serie om u tegen te zeggen.

 9. De melkweg – Bart Moeyaert

  Elke woordcombinatie die Bart Moeyaert maakt kan het Nederlands op de mooiste manier in vuur en vlam zetten. Bossie, Oskar en Geesje brengen hun zomer door op de muur van een vervallen fabriek, die ze hebben omgedoopt tot hun clubhuis. Hun dagen vullen ze met praten en kijken naar de wereld die zich onder hen afspeelt. Zoals zo vaak bij Moeyaert is die wereld voor de lezer groter dan de jonge personages beseffen. Een heerlijk traag boek voor de zomer.

 10. Ambulance – Johan Harstad

  Elf kortverhalen over inwoners van de stad waaruit op elf verschillende manieren eenzaamheid doorklinkt. Niemand weet tussen de regels door zo onder de huid te kruipen, als Johan Harstad.
Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief