'De Bekeerlinge' van Stefan Hertmans wordt opera

LangZullenWeLezen

Opera Ballet Vlaanderen presenteert volgend seizoen de wereldpremière van 'De Bekeerlinge (The Convert)', een nieuwe opera van componist Wim Henderickx gebaseerd op de gelijknamige roman van Stefan Hertmans in een libretto bewerking van Krystian Lada. Hans Op de Beeck zal instaan voor de regie, scenografie en kostuums. De wereldpremière is gepland op 10 mei 2022 in Opera Antwerpen.

In de internationaal geprezen roman De Bekeerlinge (2016, uitg. De Bezige Bij) reconstrueert Stefan Hertmans het leven van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, Vigdis, en haar verboden liefde voor de Joodse jongen David. We volgen de hachelijke tocht van de vrouw van haar geboorteplaats Rouen naar Monieux en zo naar Caïro. Opgejaagd door iedereen komen Vigdis, die later Hamoutal zal heten, en de jonge rabbijn David terecht in een dolgedraaide wereld van pogroms, kruistochten en religieus fanatisme.

De Belgische componist Wim Henderickx schreef de partituur voor deze nieuwe opera. Henderickx staat bekend om composities waarin hij een brug slaat tussen Oost en West en is dus de geknipte figuur om de verschillende werelden in 'De Bekeerlinge' op te roepen.

De Poolse regisseur en librettist Krystian Lada schreef op basis van de roman het Engelstalige libretto. De Belgische beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck neemt de regie, scenografie en kostuumontwerp op zich.

De wereldpremière van 'De Bekeerlinge (The Convert)' is voorzien op 10 mei 2022 in Opera Antwerpen.

Bron: Opera Ballet Vlaanderen.


Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief