De Amerikaanse schrijfster Nicole Krauss brengt voor het eerst een kortverhalenbundel uit: 'Een man zijn'

Boekenmarathon VRT MAX

De Amerikaanse schrijfster Nicole Krauss is de ex-parnter van die andere beroemde schrijver, Jonathan Safran Foer. Tom De Cock belt haar op tijdens De Boekenmarathon om het te hebben over het pas verschenen 'Een man zijn'.

Kortverhaal vs roman

'Een man zijn' is een bundel kortverhalen, wat nieuw is voor haar, want voordien schreef ze enkel romans. De verhalen hebben als rode draad het intieme leven van de personages. 7 van de 10 verhalen gaan over hoe het is om vrouw te zijn tussen mannen, maar ook wat het is om man te zijn op dit moment. Het gaat over het conflict tussen de vrijheid die we hebben als individu en de nood die we voelen aan stabiliteit en het comfort van een relatie en 'alle dingen daar tussenin', voegt ze er lachend aan toe.

Sommige verhalen had ze al voordat ze beslist had een kortverhalenbundel te schrijven. Ze genoot ervan korte verhalen te verzinnen. Meestal start een auteur met kortverhalen om dan de grote roman te schrijven. Zij startte met poëzie, schreef dan romans en nu pas die kortverhalen. Kortverhalen geven de vrijheid een pad te betreden dat bij langere romans soms niet kan. De meeste verhalen schreef ze het voorbije jaar en zijn thematisch gelinkt, ze echoën door elkaar.

Een roman schrijven voelt aan als het in de lucht houden van een vliegtuig gedurende vele jaren, een hele onderneming, zeker voor de manier waarop zij haar verhalen structureert. Ze zijn polyfonisch. Kortverhalen hebben een intensiteit waarvan ze houdt. In een kort verhaal moet je landen.

'Worden kortverhalen niet ondergewaardeerd door lezers én schrijvers?', vraagt Tom haar. In Amerika bestaat er een langere traditie op gebied van kortverhalen i.v.m. Europa.

Waarom deze rode draad nl. het begrijpen van de man?

'Ik ben altijd op onderzoek getrokken in mijn boeken, ik ben geïnteresseerd, niet specifiek in man of vrouw, maar in de human condition, ik ben halverwege 40 en heb een heleboel ervaringen bij i.v.m. vroeger over mannen, ik voed 2 jongens op, dus de vraag 'wat het is om man te worden', interesseert me buitengewoon, ik ben persoonlijk betrokken.' Krauss wil vooral niet oordelen maar er met vertedering en begrip naar kijken. En ze is ook dankbaar dat ze via boeken die vragen mag stellen.

Momenteel schrijft ze aan haar volgende roman die zich afspeelt in Amsterdam. Ze kent Amsterdam goed want ze verbleef er ooit om er 17e-eeuwse kunst te bestuderen.

Bekijk Nicole Krauss in De Boekenmarathon op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief