De 6 winnaars van de Kinder-en Jeugdjury zijn bekend

Prijs LangZullenWeLezen

Vandaag maakt de Kinder- en Jeugdjury – de grootste jonge leesclub van Vlaanderen – haar winnaars bekend. 7356 kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar lazen en stemden het afgelopen jaar mee.

Elk jaar bekroont de grootste jonge lezersjury van Vlaanderen haar favoriete boeken. Een heel leesjaar lang - van oktober tot april - lezen en bespreken kinderen en jongeren acht genomineerde boeken en kiezen ze hun winnaars. In elk van de zes leeftijdscategorieën wint het boek met de meeste stemmen. De laatste jaren steeg het aantal leden van de KJV nog jaarlijks, nu is er door corona een kleine terugval.

Zes winnaars op een rij

Dit zijn de zes winnaars van dit leesjaar. Voor Mathilda Masters is het de tweede overwinning: zij won vorig jaar ook al in groep 3, met een ander boek uit de 'De keukenprins van Mocano'- serie.

GROEP 1 (4-6 jaar)

  • Hap, slik, weg-Marie Dorléans (Clavis)

GROEP 2 (6-8 jaar)

  • Kat en Vis -Alain Clark en Loes Riphagen (ill.) (Moon)

GROEP 3 (8-10 jaar)

  • De keukenprins van Mocano: De grote ontsnapping-Mathilda Masters en Georgien Overwater (ill.) (Lannoo)

GROEP 4 (10-12 jaar)

  • Het mysterieuze horloge van Walker & Dawn-Davide Morosinotto, Manon Smits (vert.) en Pieter van der Drift (vert.) (Fantoom)

GROEP 5 (12-14 jaar)

  • Adem: Tsunami-Nico De Braeckeleer (Baeckens)

GROEP 6 (14-16 jaar)

  • Een verre plek vlakbij-Hayley Long en Angelique Verheijen (vert.) (Harper Collins)

Reactie winnaar

Voor auteurs en illustratoren is de prijs een bijzondere erkenning en een hele eer. Er is geen geldprijs aan verbonden. Auteur Nico De Braeckeleer, winnaar in groep 5, vertelt: 'Deze prijs doet vooral deugd omdat de winnaar wordt gekozen door de jeugdige lezers zelf. En dat is toch waar ik het als jeugdschrijver voor doe, om de jeugd een (ont)spannende tijd te bezorgen en hen te ontroeren. Tijdens schoollezingen en op boekenbeurzen is het voor mij al heel fijn om lezers te horen vertellen dat ze opgaan in mijn verhalen, maar dat dit ooit tot een prijs van de KJV zou leiden had ik niet verwacht. Ik was al heel blij met de nominatie, maar die eerste plaats is werkelijk fantastisch!'

40 jaar KJV in 2021

Volgend jaar bestaat de Kinder- en Jeugdjury 40 jaar, wat gevierd zal worden met een nieuwe naam, huisstijl en een feest. Hier kan je alle bekroonde boeken sinds 1989 bekijken.

Bekijk de reportage van Karrewiet op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief