De 3 wetten van de robotica van Isaac Azimov, auteur van cultboek 'I, Robot'

Science Fiction Radio 1

N.a.v. het bericht dat Google een medewerker schorste die diepe gesprekken met een AI-chatbot lekte, had De Wereld van Sofie het over robots. Hét boek dat een must read is als het over robots gaat, werd onder de aandacht gebracht door luisteraar Luc Van Maele: ‘I, Robot’ van Isaac Azimov en de drie wetten van de robotica die Azimov bedacht heeft.

'I, Robot'

Het boek verscheen in de jaren 50. Azimov vroeg zich af: als wij, mensen, een aparaat maken dat ons nabootst, waarom zouden we daar geen dingen instoppen die verhinderen dat ze zich tegen ons keren?. Daarom stelde hij de drie wetten van de robotica op die nu in de robotica-industrie algemeen zijn aanvaard. Deze 3 wetten zijn zo simpel dat het bijna belachelijk is, vertelt Van Maele die de wetten uit het boek voorleest. In dat boek staan ook heel wat science fiction-verhalen verzameld. Van Maele is literatuur leuk beginnen vinden toen hij science fiction ontdekte, vertelt hij.

De Drie Groten

Azimov behoorde tot de club van drie grote science fiction-auteurs uit die tijd, samen met Arthur C. Clarke, auteur van 2001 Space Oddity en Robert A. Heinlein.

Van Maele vindt dat er nu geen evenwaardige boeken in het genre meer geschreven worden, hoewel hij heeft genoten van ht hilarische 'The Hitchhiker's Guide to the Galaxy' van Douglas Adams. Misschien zijn er geen goede science fiction verhalen meer te verzinnen omdat de technologische evolutie zo snel gaat, merkt Sofie Lemaire op. Een andere tip in het genre die tijdens het gesprek binnenloopt is 'The Culture'-boeken van de Schotse auteur Iain M. Banks.

Herbeluister De Wereld van Sofie over 'I, Robot' van Isaac Azimov op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief