De 10 boeken van de eindejaarslijst van LangZullenWeLezen

Boekentips LangZullenWeLezen

2020 was het jaar waarin we, tussen de dalende en piekende coronacijfers door, massaal naar het boek grepen. We lazen of herlazen klassiekers zoals 'De pest' van Albert Camus en de 'Decamarone' van Boccaccio maar ook de nieuwe boeken die dit jaar werden uitgegeven.

Nomineerde jij ook boeken uit 2020 voor de eindejaarslijst van LangZullenWeLezen? Ontdek hieronder of jouw favorieten de top 10 hebben gehaald.

2020: een jaar in 10 boeken

In 2020 verschenen een aantal lang verwachte romans van grote auteurs. Dat ze nu opduiken in de eindejaarslijst mag dan geen verrassing zijn. Ongetwijfeld boden ze al heel wat leesplezier aan heel wat lezers tijdens de lockdown. Heb je ze nog niet gelezen? Dit zijn alvast 10 boeken om op je leeslijst van 2021 te zetten:

 1. De opgang - Stefan Hertmans

  Zeven jaar nadat Stefan Hertmans zich met 'Oorlog en terpentijn' diep in de aarde van de Eerste Wereldoorlog heeft gewenteld, komt de gevierde auteur met 'De opgang', een donkere collaboratiegeschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Opnieuw is er een persoonlijke link tussen de schrijver en de geschiedenis: een huis in het Patershol in Gent waar de auteur ooit heeft gewoond.

  Beluister of download de podcast met het integrale gesprek op vrtnws.be

 2. Wildevrouw - Jeroen Olyslaegers

  In 'Wildevrouw' duikt Olyslaegers opnieuw in de geschiedenis. Deze keer neemt hij de lezer mee naar het Antwerpen van de zestiende eeuw. Het hoofdpersonage Beer blikt vanuit Amsterdam terug op zijn laatste jaren in Antwerpen, de stad die hij ontvluchtte. Antwerpen floreert in handel en geld, maar er heerst tegelijk een grote onrust. Hij verloor drie vrouwen in het kraambed. Zijn derde echtgenote baarde een kind alvorens te sterven, de andere twee stierven met een kind in hun buik. Na al dat verlies acht hij zichzelf vervloekt.

  Herbekijk het interview met Jeroen Olyslaegers in De Afspraak.

  Herbeluister Pompidou met Jeroen Olyslaegers en Stef Franck over de ontstaansgeschiedenis van 'Wildevrouw'

 3. De kolibrie - Sandro Veronesi

  'De kolibrie' van de Italiaanse auteur Sandro Veronesi ontving eerder dit jaar al de Premio Strega, de belangrijkste Italiaanse literaire onderscheiding en dook ook bij ons vaak op als boekentip onder meer van Lieven Van Gils. 'De kolibrie' is een troostende roman over verlies en gemis, aldus voormalig VRT-journalist Lucas Vanclooster. De centrale figuur in het boek is Marco Carrera, die als kind een groeistoornis had. Hij wordt daarom de kolibrie genoemd, maar hij blijft ook net als dat kleine vogeltje in evenwicht doorheen alle turbulentie van een dramatisch leven. Het verhaal van Marco bestrijkt tientallen jaren. Veronesi maakt er een niet-chronologisch patchwork van stijlen en technieken van.

  Herbeluister 'Zomerhuis met boeken' over De kolibrie op Radio 1.

 4. Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder - Stefaan Degand

  Acteur Stefaan Degand verloor drie jaar geleden zijn vrouw Julie op veel te jonge leeftijd. Over dat verlies en de moeilijke periode daarna, schreef hij tijdens de lockdown een boek: 'Dag liefje, met Mila gaat het goed en ik klungel lekker verder'. Een ode aan zijn overleden vrouw, dochter en aan de liefde. Een debuut dat massaal gelezen werd en ook massaal genomineerd voor de eindejaarslijst.

  'Ik ben beginnen schrijven en ben niet meer gestopt, vier maanden lang', vertelt hij aan Tom De Cock in De Boekenmarathon. 'Ik ben begonnen zonder een doel of ambitie. Uiteindelijk is het een boek geworden over mijn leven vroeger, over mijn leven nu: verhalen, situaties, liefdes, verloren en mislukte liefdes, geklungel in de liefde. Uiteindelijk heb ik een boek geschreven over de liefde.'

  Herbekijk het interview met Stefaan Degand tijdens de Boekenmarathon op VRT Nu.

 5. Ik ben er niet - Lize Spit

  Fans van 'Het smelt' van Lize Spit moesten 5 jaar wachten op haar volgende roman. 'Ik ben er niet' ligt pas in de rekken en breekt nu al records. 'Het raakt me echt dat mensen zin hebben om het nu te lezen. Zeker in deze periode waarbij mensen allemaal thuis zitten. Het lijkt alsof we samen in een zaal zitten en het samen aan het lezen zijn en ik zou niet ontkennen dat dit iets is waar mensen nu naar verlangen', vertelde Lize Spit in De zevende dag. 'Ik ben er niet' is een liefdesverhaal, maar de liefde tussen het paar brokkelt af omdat één van de twee lijdt aan een geestesziekte.

  Herbekijk hier De zevende dag met Lize Spit.


 6. Georges & Rita - Leen Dendievel

  Georges en Rita zijn bijna een halve eeuw een paar, en samen kiezen ze voor euthanasie. Een beslissing die hun kinderen Lydie, Walter en Kurt elk op een andere manier onthalen. Er wordt afscheid genomen. Geheimen komen aan de oppervlakte, andere gaan mee in het graf. Eén hartverscheurend verhaal verteld vanuit twee zeer persoonlijke perspectieven. 'Georges & Rita' is trouwens een zogenaamd omkeerboek, je kan dus kiezen welk verhaal je eerst leest, dat van Rita of dat van Georges.

  Herbekijk Leen Dendievel in Vandaag en herbeluister het interview bij De Madammen op Radio 2.

 7. Cliënt E. Busken - Jeroen Brouwers

  2020 was een feestjaar voor Jeroen Brouwers. Niet alleen werd zijn 80e verjaardag gevierd, er was ook
  zijn nieuwe roman 'Cliënt E. Busken'. 'Cliënt E. Busken' wordt aangekondigd als de laatste roman van de bekroonde auteur. In het boek wemelt het van de hem zo kenmerkende 'Brouwersthema’s'. De moeder, een van weemoed vervulde herinnering aan een kindertijd in voormalig Nederlands-Indië, het opgesloten zitten,… En natuurlijk speelt de leeftijd van het personage E. Busken ook een hoofdrol, of in elk geval de daarmee gepaard gaande ongemakken.

  Herbekijk Ruth Joos in gesprek bij de schrijver thuis, in Lanaken op vrtnws.be.

 8. De zeven zussen: Zon - Lucinda Riley

  'Zon' is de zesde roman in de bestsellerreeks 'De zeven zussen'. De Ierse auteur Lucinda Riley verbaast voor- en tegenstanders met het commerciële succes van haar romans: al meer dan 20 miljoen(!) exemplaren gingen wereldwijd over de toonbank. Het verhaal uit de reeks gaat over een rijke man die meisjes adopteert. Zes om precies te zijn. Bij zijn dood laat hij elk van hen een brief na die meer over hun verleden moet vertellen. 'De boeken combineren geschiedenis en pure romantiek' vertelt radiopresentatrice Anja Daems die grote fan is.

  Herbeluister Anja Daems over 'Zon' in De Madammen op Radio 2.

 9. Het boek Daniël - Chris de Stoop

  Het had fictie kunnen zijn, maar het is het niet. Het verhaal over het lot van Daniël, de oom van onderzoeksjournalist en auteur Chris de Stoop is hallucinant.

  Daniël Maroy was landbouwer en leefde teruggetrokken in zijn vierkantshoeve aan de rand van Moeskroen. Hij had een moeilijk leven: hij had zich levenslang ten dienste gesteld van het familiebedrijf en zijn zorgbehoevende broer. Een slecht aflopende liefdesrelatie en financiële problemen deden hem, na het overlijden van zijn broer, kiezen voor een kluizenaarsbestaan. In 2014 wordt hij brutaal vermoord en werd het lijk van Daniël gevonden in de afgebrande hoeve. Chris de Stoop zoekt en vindt postuum gerechtigheid door de zaak te bepleiten in de rechtbank en er een boek over te schrijven.

  Herbekijk het gesprek met Chris de Stoop in De Afspraak.

 10. Val- Toni Coppers

  'Val' is geen typische Coppers met Lise Meerhout in de hoofdrol. Het is een andere thriller geworden met Alex Berger als privédetective. In een vroeger leven was hij commissaris bij de dienst Moordzaken in Brussel en is nu in Oostende 'aangespoeld’. 'Hij praat liever tegen de zeemeeuwen dan tegen de mensen. Hij is een man die met zijn rug naar het leven staat, net zoals Oostende met de rug naar de zee is gericht', vertelde Toni Coppers in het programma 'Beste Buren' op Radio 2. Hij schreef 'Val' ook grotendeels in Oostende, het is een stad waar hij graag komt en die hem ook zuurstof geeft en een horizon biedt. In het verhaal brengt de jacht op de moordenaar Alex Berger over heel Europa.

  Herbeluister Toni Coppers over 'Val' op Radio 2.
  Herbekijk Toni Coppers tijdens de Boekenmarathon op VRT Nu.

21 lezers winnen een boekenpakket met de 10 boeken uit de eindejaarslijst

De schiftingsvraag op het deelnemingsformulier peilde naar het totale gewicht van de eindejaarslijst. 21 lezers die het gewicht van 5kg, 503 gr, 620 milligram het dichtst benaderden, winnen een boekenpakket met de 10 boeken die de eindejaarslijst van 2020 vormen. Zij worden hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht en starten 2021 met een boekenkast vol leesplezier!

De 10 boeken van de eindejaarslijst van LangZullenWeLezen

Met dank aan Standaardboekhandel in Gent die ze op de weegschaal heeft gelegd.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief