Professor psychologie Bram Vervliet bezweert angst in zijn boek 'Waarom we bang zijn'

Radio 1

Kobe Ilse heeft het over angst in #weetikveel op Radio 1. Hij spreekt hierover met Bram Vervliet. Hoofddocent psychologie aan de KU Leuven en auteur van het boek 'Waarom we bang zijn', dat verschijnt op 13 mei.

Angst lijkt relevanter dan ooit. Tussen oorlog, pandemie en terreur zouden we durven denken dat we ons steeds onveiliger moeten voelen. Met dit sentiment in het achterhoofd onderzocht Bram Vervliet waar angst vandaan komt, waarom we dit gevoel ervaren, en misschien nog belangrijker, kunnen we onze samenleving zo maken dat we minder bang hoeven te zijn.

Veel mensen zijn bang voor het angstgevoel zelf en proberen het uit de weg te gaan. maar is dit gevoel altijd nefast? Evolutie leert ons dat we angst nodig hebben om te overleven. Het is namelijk een goede raadgever, en een onderdeel van de beschermingsstrategie van ons lichaam.

Maar wat is angst nu eigenlijk ? De definitie leert ons dat het een gevaar is dat op een bepaald moment nog vooral in onze fantasie bestaat (denk aan het gevoel dat je besluipt wanneer je in een donker steegje wandelt), maar die wel je aandacht aanhoudt. Nadien kan angst veranderen in vrees (wanneer je het eigenlijke gevaar kan waarnemen, en je enkel nog hierop focust) en tenslotte gaat deze over tot paniek, waar onze bovenmenselijke krachten kunnen opduiken, in een poging tot overleven.

Wie zijn of haar angst wil bezweren kan er vanaf 13 mei meer over lezen in 'Waarom we bang zijn' van Bram Vervliet.

Herbeluister het gesprek in #weetikveel op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief