David van Reybrouck over 'Max havelaar' in de nieuwe literaire canon

Fictie Espresso

Tromgeroffel! Eind deze week wordt de nieuwe canon van de Nederlandstalige literatuur bekendgemaakt. 50 boeken die je moet gelezen hebben. Of 50 boeken die je met een gerust hart het literaire erfgoed kan noemen.

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stellen deze week de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Van 'Karel ende Elegast' tot 'Het verdriet van België', van 'Elckerlijc' tot 'De avonden', van Lucifer tot 'De Kapellekensbaan'. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken!

Maar hoe begin je aan zo’n lijst? Door naar Espresso op Klara te luisteren natuurlijk! Tien weken lang dompelen ze je onder in de beste Nederlandstalige literatuur.

David van Reybrouck gaat van start met zijn bespreking van 'Max Havelaar' van Multatuli. 'Er zijn niet veel Nederlandstalige boeken die zo'n rechtstreeks gevolg hebben gehad. In het Nederlandse parlement stonden mensen te pleiten om het kolonialisme af te schaffen en dat kwam door Multatuli', vertelt Van Reybrouck.

Beluister de bespreking op Klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief