Dan toch: Antwerpen stelt met 'LEES! Het Boekenfestival' opvolger Boekenbeurs voor

Radio 2 Antwerpen

De stad Antwerpen heeft met 'LEES! Het Boekenfestival' een nieuw boekenevenement voorgesteld, dat vanaf dit jaar zal doorgaan tijdens de herfstvakantie in Antwerp Expo. Het evenement komt er ter vervanging van de Boekenbeurs, waarvan organisator Boek.be vorige maand failliet is gegaan.

Het nieuwe evenement, dat van 1 tot en met 7 november zal doorgaan, wil opnieuw het grote publiek naar Antwerp Expo trekken. 'We willen de Antwerpenaren opnieuw laten proeven van nieuwe boeken, verhalen en auteurs', zegt schepen van cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA).

Meer dan in het verleden moet LEES! een feest voor het boek worden in plaats van een traditionele beurs. Er komen events, festivals, expo's, boekenmarktjes, auteursontmoetingen, signeersessies en literaire wandelingen. 'Al zal de editie van dit jaar kleinschaliger zijn omdat we niet zo veel tijd hebben het allemaal te organiseren', zegt organisator Dirk Van Roy van Easyfairs. 'Maar voor ons was het belangrijk om deze doorstart te maken, zodat er niet zomaar een einde komt aan een traditie van 80 jaar oud.'

Een traditie van 80 jaar wilden we niet verloren laten gaan

Organisator Dirk Van Roy

De focus blijft vanzelfsprekend op boeken en literatuur liggen, maar de stad en organisator willen dat ook andere cultuurtakken een plaats krijgen in het hele gebeuren. 'Het ticket dat je voor het boekenfestival koopt kan je ook gebruiken voor 1 gratis bezoek aan een museum in de stad', aldus schepen Ait Daoud. 'Op die manier wint kunst en cultuur in 1 keer in onze stad.'

Lees meer op vrtnws.be

'Blij en verrast' - Gaea Schoeters reageert

De Wereld Vandaag op Radio 1 vroeg Gaea Schoeters om een reactie: 'Ik was blij en verrast. Als auteur ben je altijd blij als er iets gebeurt waar boeken het centrale punt zijn. En langs de ander kant verrast omdat ik hierover in het veld nog niets had horen waaien. Als zoiets ineens wordt aangekondigd, hoop je dan ook als auteur dat zoiets kan groeien in overleg met dat veld, met alle spelers: alle literaire organisaties, de auteurs, de uitgevers', vertelt Schoeters.

Dat het meer wordt dan een beurs, vindt ook Schoeters een goede zaak. 'De eerste functie van een beurs is niet het verkopen van boeken, maar auteurs en literatuur. Zo'n beurs moet in de eerste plaats enthousiasme en liefde voor de literatuur opwekken bij de bezoekers...'.

Is de markt groot genoeg voor 2 grote boekenevenementen? Ook Kortrijk kondigde aan een 'Feest van het boek' te organiseren in dezelfde periode. 'Als je dan toch met twee evenementen in dezelfde maand zit, dan komt bij mij spontaan de gedachte op: laat ons allen met elkaar praten, laat ons een soort maand van het boek maken, waarin mogelijker wijze iets gaat bewegen van de ene stad naar de andere. Als zoveel mensen zoveel geld in de literatuur willen stoppen, dan lijkt me dat alleen maar mooi', reageert Schoeters.

Beluister de volledige reactie van Gaea Schoeters op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief