Auteur Margot Dijkgraaf verzamelt 10 spraakmakende vrouwen uit de Franse literatuur in 'Zij namen het woord'

Geschiedenis Klara

De Nederlandse critica Margot Dijkgraaf is vergroeid met de Franse literatuur. In haar boek 'Zij namen het woord' schetst ze tien portretten van schrijvende, Franse vrouwen van de 17de eeuw tot nu. Ze zijn elk op hun manier rebels te noemen.

In Pompidou vraagt Chantal Pattyn aan Margot de keuze van de 10 schrijfsters toe te lichten, te beginnen bij de ongelofelijke Madame de Sévigné, volmondig Marie de Rabutin-Chantal, die leefde in de 17de eeuw.

'Ik wilde een boek schrijven over vrouwen die iets in beweging hebben gezet, ik heb gekozen voor vrouwen die in hun tijd durfden te doen wat de mannen in hun tijd al lang deden. Ze hebben iets veranderd in een genre, in een onderwerp. Het criterium was voor mij echt de literatuur, maar als je daar induikt, dan merk je dat ze niet enkel iets deden in de literatuur maar ook in de politiek, in de kunst, sociale bewegingen ondersteunden of begonnen. Ze zijn veelzijdig en grensoverschrijdend.'

Ze staan voor literatuur die heel vaak voortkomt uit een kwetsuur: de wonden en pijn hebben ze omgevormd tot iets anders, ze hebben er creativiteit en energie uitgehaald. Zo werd Madame de Sévigné gescheiden van haar dochter, die was uitgehuwelijkt aan de gouverneur van de Provence, de graaf van Grignan, en is hierdoor als een gek brieven gaan schrijven aan haar dochter, wat heel ongewoon was toen. Ze heeft nooit geschreven met het oog op publicatie. De brieven vertellen over het leven van alledag: het leven aan het hof van de koning, wat de laatste mode was en de roddels.

In het boek is er ook een ketting van bewondering in beeld en woord gebracht, een tijdlijn van wie wie bewonderde of inspireerde.

Herbeluister Margot die ook nog vertelt over Madame de Staël, bewonderd door George Sand, die broeken droeg en sigaren rookte en met wie Chopin in quarantaine zat op het eiland Mallorca. En Colette, die je bijna niet anders kan dan bewonderen en die lekker tegendraads was en het bezoek kreeg van Simone de Beauvoir, die op haar beurt weer werd bewonderd door Françoise Sagan. Nathalie Sarraute (nouveau roman) die ook in het boek aan bod komt, heeft Margot Dijkgraaf persoonlijk ontmoet.

'Ik heb me ongelofelijk geamuseerd' vertelt Chantal Pattyn over het boek.

'Zij namen het woord - rebelse schrijfsters in de Franse letteren' is uitgegeven bij Atlas Contact.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief