Erik Van Grieken

Boekhandelaar Wouter Cajot over allereerste 'Dag van de Vlaamse Boekhandel'

Evenement De Ochtend

We durven het nauwelijks te fluisteren, maar het leven herneemt zo stilaan weer zijn normale gang. En ook de boekhandels zijn maar wat blij dat ze hun deuren weer volop mogen opengooien na corona. Dat ze bijvoorbeeld weer schrijvers kunnen uitnodigen voor signeersessies. Zaterdag 26 juni was er nog veel meer te beleven in en rond die boekhandel, want voor het eerst sloegen de onafhankelijke én de commerciële boekhandels de handen in elkaar voor een gezamenlijke 'Dag van de Vlaamse Boekhandel'. Wouter Cajot van boekhandel Stad Leest in Antwerpen kwam meer uitleg geven in de studio van De Ochtend.

Boekhandels Vlaanderen

Dat is voor het eerst dat commerciële én onafhankelijke boekhandels samen iets doen, jullie zijn eigenlijk concurrenten, wat is het het voordeel om nu samen iets te organiseren? 'Je bent altijd sterker samen dan alleen en dat zien wij nu in', antwoordt Cajot op die eerste vraag.

'We hebben ons verenigd in 'Boekhandels Vlaanderen' en daar zitten we samen aan tafel en bekijken we wat we nog meer kunnen doen om boeken te verkopen en om leuke dingen te doen. Iedereen heeft zijn eigenheid en ieder doet zijn ding, maar er is genoeg om rond samen te werken', gaat Cajot verder. 'Heel de lockdwon en corona zijn een gamechanger geweest. Veel handelaars moesten nog omschakelen naar online. We krijgen daar veel vragen over. We zijn ook allemaal ondernemers. Het is dus wel fijn dat je met ondernemers onder mekaar dingen kan afspreken. De horeca- en modesector zijn ook verenigd. En zo heb je ook een luidere stem als je bijvoorbeeld met de politiek moet gaan praten', legt Cajot uit.

Effect van corona

'Ik ben ervan overtuigd dat de mensen die nu lokaal zijn gaan kopen door corona, de boekhandel trouw zullen blijven. Ik ben tijdens corona met de fiets gaan leveren en de mensen onthouden dat. Er is ontroering, maar er zijn ook mensen die zich verontschuldigden 'sorry ik heb vorige week nog een boek online besteld', dat hoeft niet, maar is wel leuk', licht Cajot toe.

'Door corona zijn mensen zeker meer gaan lezen. Er is vorige week nog een studie over het uitleengedrag bij de bibliotheken gepubliceerd. Er is nog nooit meer uitgeleend. Er zijn veel mensen die het plezier van lezen herontdekt hebben en dat effect zal nog een tijdje aanhouden', verduidelijkt Cajot.

Boekenbeurs

Vorige week kwamen 5 uitgevers met het initiatief om opnieuw een boekenbeurs te organiseren, in Kortrijk. Hoe kwam dat nieuws bij u binnen?

'We wisten al langer dat het bezig was. Het zou uiteraard jammer zijn als de boekenbeurs zou verdwijnen. Ondanks het feit dat het voor veel boekhandelaars een doorn in het oog is, want de uitgeverijen verkopen er rechtstreeks aan de lezer. Maar anderzijds is het een moment in het jaar waar allerlei media aandacht schenken aan boeken en er zijn genoeg mensen die achteraf met een lijstje naar de boekhandel komen. Ook wij plukken daar de vruchten van en daarom is het belangrijk dat een nieuw initiatief gedragen wordt door heel het vak. Het is een beetje hetzelfde als wat we nu doen, maar iedereen moet samenwerken. Niet alleen de uitgevers of boekhandels, het zijn ook partijen als Iedereen Leest en Literatuur Vlaanderen en de auteurs of illustratoren samen. Het is echt belangrijk dat iedereen uit de business de handen in mekaar slaat om mensen aan het lezen te houden', antwoordt Cajot.

Dag van de Vlaamse Boekhandel

Heel wat boekhandels hebben op de allereerste Dag van de Vlaamse Boekhandel veel georganiseerd en je kon op bepaalde titels korting krijgen. In Stad Leest kwam Lize Spit en Serge Simonart bijvoorbeeld signeren.

'20 om te lezen in de zomer van 21'

Voor wie op zoek is naar boekentips: LangZullenWeLezen en Boekhandels Vlaanderen stellen 20 boeiende boeken voor de zomer voor. Wouter Cajot tipt 'De overlevenden' uit deze lijst. 'Het is een boek van Alex Shulman, een Zweedse auteur. Het is een spannend boek en er zit een onwaarschijnlijke twist in. Het is literair maar ook een thriller', sluit Cajot af.

Herbeluister het interview hieronder:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief