'Couperus maakt van 'verliefd zijn' een actief werkwoord'- Rika Ponnet

Fictie Espresso

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

Het boek 'De Stille Kracht' verscheen in het jaar 1900, iets meer dan een jaar nadat Louis Couperus in Nederlands Indië gearriveerd was om er het leven daar te observeren. Rika Ponnet, relatietherapeute en Germaniste, heeft recent het boek nog eens herlezen.

Om te beginnen is het boek brandend actueel, zegt Rika Ponnet. Het is een aanklacht tegen het kolonialisme, tegen datgene wat Nederland in Oost-Indië had aangericht. Het verhaal is een schets van hoe het leven daar verliep, hoe lamlendige kolonialen hun tijd verdeden en de stille weerstand daartegen.

Maar naast het feit dat het een historisch interessant werk is, heeft Rika vooral genoten van de taal. 'Couperus is een absolute taalkunstenaar op een manier dat je vandaag niet zo vaak meer aantreft,' zegt ze. 'Ik heb het gevoel dat er vandaag veel minder vrijheid is op dat vlak - stilistisch dan. Teksten moeten hapklaar, snel, vlot en gemakkelijk leesbaar zijn. Dat is dit boek allesbehalve. Couperus dwingt je om trager te lezen.'

Daarbij gebruikt hij werkwoorden die we niet gewoon zijn. Vandaag zeggen we bijvoorbeeld dat je verliefd bent, waardoor we dat als een gevoelsstaat omschrijven. Bij Couperus is dat een actief werkwoord, waardoor het een dynamisch effect krijgt. Rika leest voor: 'Zij had die handen kunnen zoenen. Zij verliefde ineens op die vorm van vingers, op die bruine tijgerkracht van palm. Zij verliefde ineens op geheel het jonge wilde dier-achtige dat als een geur van mannelijkheid wademde uit geheel die jongen.'

Beluister het volledige fragment op klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief