De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Countrykoningin, vaccinsponsor en nu óók thrillerauteur: de vele gedaantes van Dolly Parton

Fictie VRT NWS

Vandaag verschijnt 'Ren, Rose, ren' in de boekhandel, de allereerste thriller van de Amerikaanse countryzangeres Dolly Parton. Ook al is ze al 76 jaar oud, Parton blijft zichzelf heruitvinden. Een overzicht van haar impressionant parcours.

AnnieLee Keyes is een jonge Amerikaanse vrouw met een droom. Ze wil countryzangeres worden en trekt naar 'Music City' Nashville in de staat Tennessee, om het daar te maken. De nieuwe thriller 'Ren, Rose, ren' volgt haar weg naar de top, die bezaaid is met hobbels en gevaren.

De parallellen tussen de fictieve AnnieLee en Dolly Parton zijn overduidelijk. Haar leven is niet alleen de inspiratie voor dit boek, ze is ook co-auteur. Aan haar zijde staat James Patterson, de bestsellerauteur die eerder al samenwerkte met oud-president Bill Clinton. Of deze muzikale thriller grote literatuurprijzen zal winnen valt af te wachten, maar opmerkelijk is de samenwerking tussen Parton en Patterson alleszins.

Maar is dit thrillerdebuut nu echt zó verbazend? Is het vreemd dat Parton op 76-jarige leeftijd aan een nieuw avontuur begint? Niet als je haar carrière onder de loep neemt, want dan merk je meteen dat Parton een kei is in zichzelf heruitvinden.

Lees verder op vrtnws.be

Countrykoningin, vaccinsponsor en nu óók thrillerauteur: de vele gedaantes van Dolly Parton

Stacie Huckeba

Dolly Parton-fan Christophe Vekeman over 'Ren, Rose, ren'

'Het is een misdaadverhaal en een heerlijk ouderwetse actiekomedie, maar tegelijkertijd kan je het interpreteren als een verkapte sleutelroman' zegt Christophe Vekeman in 'Classic Stories' op Radio 1. 'Je kan het boek lezen als een zelfportret in tweevoud van Dolly Parton. (...) Ze verdeelt haar persoonlijkheid over twee vrouwelijke hoofdpersonages.'

Beluister deze recensie op Radio 1 Select.

Ook in Pompidou op Klara bracht Vekeman verslag uit. Hij vindt 'Ren, Rose, ren' een heerlijk ouderwetse roman.

Beluister deze recensie op Klara Select.

Siska Schoeters: 'Ik ben door het Dolly heen'

Ook Siska Schoeters heeft 'Ren, Rose, ren' van Dolly Parton al kunnen lezen. Ze vertelt erover in De Madammen op Radio 2. 'Het boek gaat over een jong meisje dat naar Tennessee trekt om het te maken in de showbizz. Het verhaal is vergelijkbaar met haar eigen verhaal.' Siska heeft zich vooral ook verdiept in het leven van Dolly. 'Het is een fascinerende vrouw. Ze heeft miljoenen albums verkocht. Ze is een zangeres, actrice, businessvrouw en nu dus ook auteur. Ze heeft ook heel veel voor goeie doelen gedaan. En ze is ook heel eerlijk en grappig. Een journalist vroeg haar ooit waarom ze altijd lacht. Haar antwoord was: door de botox!'

Dollywood Foundation

Het is niet zo gek dat Parton een boek geschreven heeft want ze is iemand die heel veel geeft om literatuur. Haar Dollywood Foundation, 25 jaar geleden gesticht, wil geletterdheid bij jonge kinderen bevorderen. In totaal werden er al meer dan 150 miljoen boeken aan kinderen geschonken.

Herbeluister Siska Schoeters over 'Ren, Rose, ren' in De Madammen op Radio 2 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief