Corona-aapje van illustrator Chris Vosters gaat de wereld rond

Kinderboek LangZullenWeLezen

Chris Vosters uit Kinrooi is illustrator van onder meer de kinderboeken: 'Willy Boem', 'Wonder Wout' en 'Waterwatje'.

Zijn prentenverhaal over het 'corona-aapje' gaat 'viraal' en dus de wereld rond.

Toen zijn kinderen hem vragen stelden over het coronavirus, heeft hij aan de keukentafel een verhaal verzonnen met een corona-aapje dat van schouder tot schouder springt. Hij besloot om het ook even uit te tekenen in de hoop dat andere mensen misschien ook met het verhaal geholpen zouden zijn. Vrijdagavond, 20 maart, heeft hij het op facebook gezet, en bij het begin van de week erna hadden al tienduizenden mensen het aapje zien passeren. "Als ik Facebook moet geloven is het aapje daar alleen al bij 116.000 mensen op het scherm voorbij gekomen", zegt Vosters.

"Ik maak als illustrator wel vaker dingen die ik online zet maar ik vond het hier leuk dat ik gewoon een verhaal tussen mij en mijn kinderen gedeeld had en dat dit toch aansloeg bij zo veel mensen. Het is zo’n 650 keer gedeeld door ouders, grootouders, scholen, pedagogische begeleidingscentra, …Ik werd heel de week overspoeld met commentaren en berichten dat het verhaal hen/hun kinderen echt heeft kunnen helpen. Blijkbaar vonden veel ouders het moeilijk om de situatie op een kindvriendelijke manier over te brengen, en kwamen mijn prenten goed van pas."

Dus begon de illustrator zich af te vragen of het aapje ook buiten onze taalgrenzen hulp kon bieden. "De vertaalde versie die ik op Facebook zette heeft zo’n 12.000 mensen bereikt. Deze Engelse versie heb ik ook op de site Bored Panda gedeeld. Een site waar mensen hun verhalen/foto’s kunnen delen. Hier hebben een 5.000-tal mensen het gezien. En via deze site heeft het aapje dan nog een heel nieuw internationaal publiek bereikt. Sommige nieuwsites of krantjes namen contact met me op en vroegen toestemming, anderen deelden het gewoon. Meestal wel met vermelding van mijn naam en mijn social media pagina’s."

Je ziet hier enkele links naar de artikels in Bazillië, Letland, Zuid-Afrika,…

"Ondertussen blijf ik veel vragen van m’n kinderen beantwoorden met uitbreidingen of verfijningen van het coronaverhaal. Het blijft echt hangen blijkbaar. Toen ik deze week eten ging oppikken bij de grootouders riep mijn zoon net voor ik de auto uitstapte: 'maar papa, je hebt het aapje misschien!' Ik heb hem gerustgesteld door hem te vertellen dat ik ver uit oma’s buurt zou blijven!"

Herbeluister Chris Vosters in het ochtendprogramma van Radio 2 Limburg. Op de facebookpagina van Chris Vosters kan je de prenten en het hele verhaal van het corona-aapje vinden.


Corona-aapje van illustrator Chris Vosters gaat de wereld rond
Corona-aapje van illustrator Chris Vosters gaat de wereld rond
Corona-aapje van illustrator Chris Vosters gaat de wereld rond

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief