'Cor en Ona', kinderboek van Kuurnse burgemeester, is uit: 'Ik heb per ongeluk voorspeld dat Trump corona zou krijgen'

Kinderboek Radio 2

Francis Benoit, de burgemeester van Kuurne (CD&V), stelt vandaag een kinderboek voor: 'Cor en Ona'. Het boek volgt de avonturen van Cor, een Chinees kriebeldiertje, en Ona, een zorgzaam meisje, om zo kinderen op een speelse manier over het coronavirus te leren. Vanaf 8 december wordt 'Cor en Ona' voorgelezen op Ketnet.

Tijdens de eerste lockdown was Francis Benoit op het idee gekomen om een verhaal te schrijven over corona. 'Het was allemaal nog nieuw wat ons overkwam en vooral voor kinderen moet dat heel vreemd geweest zijn. Om uit te leggen wat corona nu precies was, heb ik een klein verhaaltje geschreven.' Op Facebook kwamen heel veel positieve reacties, dus besloot hij een tweede verhaal te schrijven, en een derde ... Uiteindelijk ontstond er een boek.

'De verhaaltjes waren zodanig populair, en de tekeningen van illustratrice Ayla Brulez zijn ook zo mooi, dat we gecontacteerd werden door uitgeverij Bibliodroom. Dat had ik niet verwacht, want het was nooit mijn bedoeling om een boek te schrijven', geeft de burgemeester toe. 'Ik wilde gewoon uitleg geven over corona, op een speelse manier. Ik heb ook heel bewust van Cor een leuk personage gemaakt en niet alleen een vies beest.'

Ook leuk voor ouders door link naar actualiteit

Niet alleen kinderen vinden de avonturen van Cor en Ona leuk, ook ouders kunnen de verhalen smaken. Dat komt omdat Benoit her en der verwijst naar de actualiteit. 'Er zitten een aantal bekende personages in. Zo gaan Cor en Ona langs bij Donald Trump. Dat is heel toevallig, ik had dat stuk al geschreven nog voor Trump in het echte leven besmet raakte met het virus', lacht Benoit. 'Hetzelfde gebeurde bij Boris Johnson. Die kreeg corona de week nadat ik over hem en koningin Elisabeth had geschreven.'

Het kriebelbeestje krijgt op een bepaald moment ook allerlei kleuren, vertelt Benoit: 'Groen, blauw, oranje... Dat is dan weer een verwijzing naar de Vivaldi-coalitie van onze federale regering.' Maar de auteur bleef ook dicht bij huis, want het grootste deel van het verhaal speelt zich af in Kuurne.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief