'Conscience was in alle genres thuis, zelfs fantasy'- zegt biograaf Johan Vanhecke

VRT Boekenmaand Boekathon

Johan Vanhecke is archivaris bij het Letterenhuis en gepassioneerd door Hendrik Conscience. Hij was dan ook de geknipte persoon om een biografie over Conscience 'Voor moedertaal en vaderland' neer te pennen. Want Vanhecke vindt ook dat men ten onrechte te weinig belangstelling heeft voor deze fantastische schrijver.

Weetjes over Conscience

Hij schudt dan ook enthousiast een heleboel weetjes uit zijn mouw:

  • Dankzij Conscience praten we nu nog altijd over Vlaamse literatuur. 'De Leeuw van Vlaanderen' is de tweede roman ooit die in België in het Nederlands werd gepubliceerd. De allereerste roman had Conscience trouwens ook geschreven - In 't Wonderjaar.
  • Hij heeft 71 werken geschreven, waarvan de eersten detective, reisroman, autobiografie. Conscience was thuis in alle genres, zelfs fantasy.
  • Zijn werken werden automatisch in het Duits, Engels en Frans vertaald. Hij was ‘wereldberoemd’ in zijn tijd, kreeg zelfs bezoek van de keizer van Brazilië.
  • Hij was een schrijver die bij de uitgave van zijn ‘honderdste boekdeel’ in Brussel gevierd werd door tienduizenden lezers. Waardoor Brussel voor een stuk moest worden afgesloten.
  • Hij stond aan de wieg van de eerste Vlaamse krant.
  • En ijverde voor het gebruik van het Vlaams in openbare besturen, in rechtszaken en in het onderwijs.

Vader Frans en moeder Vlaams

Men beschouwt Conscience als het boegbeeld van het Vlaamse Nationalisme. Maar Vanhecke benadrukt dat hij dat als iets sociaals zag, omdat Vlamingen gewoon minder kansen kregen in de maatschappij. Weinigen weten dat hij zelf perfect tweetalig was opgevoed door een vader die nog soldaat was geweest in het Napoleontische leger en een moeder uit de Kempen. En die Franse vader vond Nederlands niet belangrijk. Daar kwamen dan ruzies van tussen Conscience senior en junior. Bij zijn cafévrienden vond Hendrik wél steun om in het Vlaams te schrijven. Maar zoals de titel aangeeft: zijn moedertaal was dan wel Vlaams, maar zijn vaderland bleef België.

Conscience is nog relevant

Tom De Cock merkt op dat Conscience geen belegen figuur is uit een ver verleden, maar dat ie nog altijd relevant is. Johan Vanhecke vult aan dat Vlaanderen wat meer zijn klassiekers moet eren en stelt dan ook voor aan de minister van Cultuur om romans zoals 'Het ijzeren graf' en 'Moederliefde' te laten herdrukken. Iets voor het canon, heren en dames politici?

Herbekijk het interview op VRT NU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief