Confituur Boekhandelsprijs gaat naar Charlotte Van den Broeck, Femke Vindevogel wint de publieksprijs

Fictie LangZullenWeLezen

Vandaag (25 juni) ontvangt Charlotte Van den Broeck de vijfde Confituur Boekhandelsprijs. 'Waagstukken' werd met een overtuigende meerderheid door de Confituur-boekhandelaars tot beste Nederlandstalige boek van het voorbije jaar gekozen. De Confituur Boekhandelsprijs is een symbolische prijs. De prijs weerspiegelt de waardering van de boekhandelaars en lezers van 25 onafhankelijke boekhandels.

Waagstukken -Confituur Boekhandelsprijs

Over Waagstukken:

Waagstukken’ - geïnspireerd door mislukking, maar naar onze waardering een met onderscheiding geslaagd debuut in prozaland. 'Debuut in prozaland' want te weerbarstig om gedwee voor het juk van 'autobiografisch essay' of 'literaire non-fictie' te bukken. Misschien past 'portret van een artiest als jonge vrouw' al beter of kunnen we aanvaarden dat sommige werken zodanig uniek zijn dat ze in genre geen pasmunt kennen? Charlotte Van den Broeck begint waar de andere artiesten in haar werk eindigden en verbouwt het architecturale fiasco tot een knutselwerk van taal. Verrukkelijke taal. En als we het dan toch essay durven noemen: een werk waarbij we mogen proeven van wervelende beeldspraak en dichterlijke beschrijvingen waarin journalistiek afgewisseld wordt door jeugdsentiment en herinnering. Een stuk waarbij we het binnenwerk achter de architecturale façades gepresenteerd krijgen. De échte binnenkant. De binnenkant van de schepper(-s): puur, rauw, oprecht, erudiet, filosofisch, verpletterend ambitieus en tegelijk destructief.(Door Linde De Vos van boekhandel Het Voorwoord in Heist-op-den-Berg)

Ook Ilja Leonard Pfeijffer is fan van het boek én de auteur. Dit vertelde hij erover:

'Ik bewonder Charlotte Van den Broeck al langer als zeer getalenteerde dichteres. Met ‘Waagstukken’, haar prozadebuut, ben ik eigenlijk al in een vroeg stadium in aanraking gekomen, ik was er enigszins bij betrokken omdat ze een eerdere versie van dit boek als afstudeerproject heeft ingediend waarbij ik als externe begeleider dienst deed. Ik ken het boek dus vanaf de eerste idee en eerste twijfels. Mijn taak als begeleider is nog nooit zo eenvoudig geweest, want ik hoefde eigenlijk helemaal niets te doen. Dat zag ik al vanaf de eerste keer dat ik iets onder ogen kreeg van wat later in het boek is terechtgekomen. Je hoeft eigenlijk maar 2 zinnen te lezen om te snappen dat hier iemand schrijft die écht goed kan schrijven!’⁠ - (Instagram LangZullenWeLezen).

Lees ook :Charlotte Van den Broeck brengt in 'Waagstukken' het verhaal van het tragisch einde van 13 toparchitecten

Ook 'Confituurwijk', debuut van Femke Vindevogel wint prijs

Voor de Publieksprijs organiseerden de Confituur-boekhandels ook een stemming in de boekhandels. Femke Vindevogel behaalde met haar debuutroman 'Confituurwijk' de meeste stemmen en ontvangt de Publieksprijs.

Op LangZullenWeLezen staan er ook al lovende recensies over dit debuut:

Ondanks de zware onderlaag van het verhaal (dood van beide ouders) leest dit boek vlot en plezant. Er staan treffende beelden in. Het is heel beeldend en zintuiglijk geschreven. Soms stapelt de beeldspraak zich wat op maar dat past wel bij deze wijk waar de situaties er ook wat 'over' gaan maar toch realistisch blijven. Ik zie de wijk met alles erop en eraan. Mogen binnenkijken is zalig.(Door Anne Correwyn)

Prachtig debuut! Hier gaan we nog meer van horen (Door Ingrid Keirens)

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief