Erik Van Grieken

'Communistisch Roemenië was afgesloten van het Westen, maar 'Dallas' werd wél uitgezonden'

Fotoboek Interne Keuken

'...Vanavond is er nog nieuws om kwart voor elf, maar nu kijken we eerst voor de allerlaatste keer - en dat vinden misschien velen van u jammer - voor de allerlaatste keer dus naar Dallas. We hebben 261 afleveringen lang het gezelschap gekregen van JR en zijn familieleden. Welnu, deze aflevering kent beslist een dramatische ontknoping, misschien ook voor u, maar zeker en vast voor J.R.'

Zo kondigde op 8 december 1988 Luc Appermont op BRT TV1 de laatste aflevering van Dallas aan.

Wie ouder is dan veertig herinnert zich dat JR, Sue Ellen, Bobby, Pamela en Lucy iconen waren in de jaren '80. We waren met zijn allen verslaafd aan Dallas. Donderdag betekende eerst Panorama, daarna Dallas. Iedereen keek. Iedere week.

In het communistische Roemenië van Nicolae Ceaușescu, president-generaal van de Roemeense Communistische Partij, was dat ook zo. Ceaușescu stond één enkele Amerikaanse serie toe op de staatszender. En dat was Dallas.

Wij wisten dat niet, maar Barbara Debeuckelaere wist dat wel. En ze wist ook dat Dallas megapopulair was in Roemenië. Dat mensen er voor thuisbleven, dat families samenkwamen om gezamenlijk te kijken, dat mannen en vrouwen zich kleedden als de hoofdrolspelers en zich een Dallaskapsel lieten coifferen, en dat kinderen de namen Bobby en Pamela kregen.

De Dallas-fascinatie van de Roemenen zindert na tot vandaag. Barbara Debeuckelaere heeft er een prachtig fotoboek over gemaakt: Slobozia, Texas.

Herbeluister het gesprek op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief