Columbus & Zn: 'Ferdinand staat vooral bekend als de eerste biograaf van zijn vader Christoffel'

Non-fictie Radio 1

'Op de ochtend van zijn dood liet Ferdinand Columbus een kom modder naar zijn slaapkamer brengen.' Dat is prachtige openingszin van een heel bijzonder boek over de buitenechtelijke zoon van de Christoffel Columbus, de ontdekker van Amerika. Ferdinand vraagt zijn dienaren om zijn gezicht met modder in te smeren. Hij laat weten dat hij zich wil verontschuldigen tegenover een muilezeldrijver die hij twintig jaar tevoren onheus heeft behandeld en laat in zijn testament opnemen dat hij zijn volledige fortuin nalaat aan… zijn boeken. Hij sterft in 1539.

Edward Wilson-Lee schreef er een fenomenaal boek over 'De gezonken verzameling van Ferdinand Columbus'. Steven Van Ammel - beroepshalve bijhouder en verkoper van boeken in Passa Porta– las het boek in opdracht van ‘Interne Keuken’. Dat was geen straf want het is een fantastisch boek. Dit beaamt ook Sven Speybrouck.

Ferdinand Columbus, verzamelaar van boeken én planten

'Ferdinand staat vooral bekend als de eerste biograaf van zijn vader Christoffel', vertelt Van Ammel. Hij is een aardje naar zijn vaartje. Ferdinand reisde mee met zijn vader naar Amerika: een lichte tot zeer traumatische ervaring met koortsdromen en visoenen! Bij zijn dood laat Ferdinand Columbus een enorme verzameling boeken en planten na. Van deze collectie zijn er 5000 boeken overgebleven die nu bewaard worden in de kathedraal van Sevilla.

Herbeluister Steven Van Ammel in Interne Keuken op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief