'Close to van Ostaijen' - Matthijs de Ridder en Ward Bogaert duiken in Music-Hall van Paul van Ostaijen

Poëzie Radio 1

Via het Vlaams-Nederlands huis deBuren kan je momenteel virtuele leesateliers volgen waarin schrijver Matthijs de Ridder je door de kleinste details loodst van de dichtbundel Bezette Stad van Paul van Ostaijen. Het is een onderdeel van het project Besmette Stad, waarin Vlaamse en Nederlandse kunstenaars een artistiek antwoord geven op de coronacrisis.

'Close to van Ostaijen' van Ward Bogaert en Matthijs de Ridder

Nu theaterzalen en musea gesloten zijn, doorgrondt ook Radio 1- reportagemaker Ward Bogaert wekelijks een ander kunstwerken aan de hand van de petieterigste kleinigheden. Dit gebeurde eerder al voor het Lam Gods en de Aeromodeller Van Panamarenko.

Deze week duikt hij in het beroemde gedicht Music-Hall uit de bundel Bezette Stad van Paul van Ostaijen. In de vijfdelige reportagereeks 'Close to van Ostaijen' trekt hij samen met Matthijs de Ridder naar de plekken waar van Paul van Ostaijen kwam en hoor je de muziek waarvan van Ostaijen hield. Het gedicht Music-Hall wordt paragraaf per paragraaf, regel per regel, zin per zin, af en toe zelfs woord per woord ontleed.

Herbeluister hieronder alle reportages:

Close to van Ostaijen - deel 1

Ward en Matthijs stappen binnen in de bonte wereld van zo’n music hall uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog.

Close to van Ostaijen - deel 2

Vandaag ontdekt Ward de muziek die van Ostaijen inspireerde voor de swingende verzen van zijn gedichten.

Close to van Ostaijen - deel 3

'Boem Paukeslag' is een regel die we allemaal kennen…het verwijst naar de apotheose van een film als naar de bommen die tijdens de oorlog op Antwerpen vielen.

Close to van Ostaijen - deel 4

Vandaag vertrekken we vanuit 'Halt!', het laatste woord uit het gedicht 'Boem Paukeslag'. Gelukkig bevinden we ons in een music hall en de acrobaten vliegen door de lucht met een ritmische typografie. De filmmaker in van Ostaijen neemt het over...

Close to van Ostaijen - deel 5

Het doek valt...in dit laatste deel van de reportagereeks gaan we naar de kinema met Paul van Ostaijen, een boevenfilm 'The Iron Claw'. Film was een overweldigend medium toen.

Zoals bekend, had van Ostaijen een cocaïneverslaving. Had hij gesnoven en schreef hij Music-Hall onder invloed?

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief