Christophe Vekeman leest de beste essays van Godfried Bomans

Essay Pompidou

Godfried Bomans, die kennen we toch als de auteur van kolderieke nonsensstukjes? Maar vergis je niet: de Nederlandse schrijver kon ook serieus uit de hoek komen. Een selectie uit zijn essayistisch werk kunnen we ontdekken in de bloemlezing 'In alle ernst'. Bomans-fan Christophe Vekeman was er als de kippen bij om die bundel te lezen. Hij sprak erover in Pompidou op Klara.

Een kleine dertig jaar geleden tourde er een door Behoud de Begeerte georganiseerde voorstelling door Vlaanderen en Nederland die 'En nu serieus' was geheten. Hoe verneukeratief deze titel wel was, blijkt meteen al na een snelle blik op de toenmalige line-up: onder meer de jonge Tom Lanoye, Herman Brusselmans en Hugo Matthysen stonden de showbijwoners te woord…

Met het bovenstaande in gedachten, is het natuurlijk heel verleidelijk om ook 'In alle ernst', de titel van een nieuwe bloemlezing uit het werk van Godfried Bomans, enigszins argwanend en behoedzaam tegemoet te treden. Heeft Bomans immers niet zichzelf vereeuwigd, vooral, door het schrijven van kolderieke nonsensstukjes als bijvoorbeeld ‘De brandmeester’, meteen ook de titel van een dundrukbundel die met werk van Bomans in 2019 nog uitkwam?

Is het niet de dekselse komediant Godfried Bomans, zo bedreven in het geestig uitweiden over rakkers, rekels, guiten, schalken, schelmen en schavuiten, die wij vandaag nog altijd innig beminnen en die voortleeft in onder andere het werk van de voornoemde Matthysen, maar die ook Guy Mortier en daarmee verscheidene generaties Humo-medewerkers heeft beïnvloed?

Klopt, zeker, het is de geestige, absurdistische Bomans die heden het bekendst en het geliefdst is, maar juist daarom vond de Nederlandse columnist, acteur en presentator – bijvoorbeeld van de quiz 'Met het mes op tafel' – Joost Prinsen het de hoogste tijd om toch ook nog eens, in alle ernst, jawel, de serieuze, essayistische kant van Bomans volop in de schijnwerpers te plaatsen.

Niet dat de door hem geselecteerde stukken, verschenen tussen 1945 en 1971, het jaar van Bomans’ dood, volledig van humor gespeend zijn, natuurlijk, laat staan van lichtvoetigheid – de stelling van Mulisch dat Bomans niet écht een groot schrijver mocht heten omdat hij het ofwél grappig, ofwél ernstig bedoelde, terwijl een groot schrijver volgens Mulisch grappig en ernstig tezelfdertíjd was, wordt door het boek in danige mate ontkracht. Eerder wekt de bundel instemming met wat Simon Carmiggelt beweerde, en wat door Joost Prinsen in zijn voorwoord geciteerd wordt: ‘Bomans is een groot schrijver. Je mag het alleen niet zéggen.’

In alle ernst van Godfried Bomans, samengesteld en ingeleid door Joost Prinsen, is verschenen bij Meulenhoff

Lees de volledige recensie op Klara.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief