Christophe Vekeman schrijft het eerste musicalboek in de literaire geschiedenis: 'Carwash'

VRT Boekenmaand Boekathon

Christophe Vekeman komt in zijn vertrouwde outfit - cowboyhoed en -laarzen - naar de Boekathon in Antwerpen. Vekeman is gekend als boekenrecensent bij Klara en De Standaard waarvoor hij ook columns schrijft. Daarnaast kruipt hij ook regelmatig in de pen om zelf boeken te schrijven. Zijn voorlaatste roman 'Cruise' won in 2020 de Sabam for Culture-prijs en dit jaar bracht hij 'Carwash' uit. Maar naast schrijven, heeft Vekeman nog een ander plan..

Roadtrip

Het verhaal in 'Carwash' gaat over twee jonge geliefden, 24 en 26 jaar oud. Ze zien er volmaakt uit en gaan met een truckachtig bestelbusje dat Turner heet, de hort op om duizenden kilometers lang een lading jeanshemden - en broeken te vervoeren van de ene plaats naar andere. Dat is een opdracht die 'Carwash', het hoofdpersonage heeft gekregen en Daisy gaat met hem mee. Onderweg gebeuren een hele boel dingen die gaandeweg doen vermoeden dat ze heel andere zaken vervoeren, al dan niet bewust.

'Het is de eerste literaire musical uit de geschiedenis van de mensheid', vertelt Vekeman aan Tom De Cock. 'De bijbel met zijn psalmen buiten beschouwing gelaten', voegt hij er lachend aan toe.

Er staat een zestal musicalliedjes in 'Carwash'. Vekeman hoopt dat de melodie zich doorheen de tekst aan de lezer opdringt. Hij mikt 'op het binnenoor van de lezer'.

Literair entertainment

Als hij beroepshalve niet aan het lezen is, heeft Vekeman nood aan literair entertainment. Boeken die zich in het humoristische genre situeren, vindt hij meestal geen grappige boeken. Literaire thrillers ontspannen hem bijna nooit omdat ze ergerlijk geschreven zijn. Met 'Carwash' probeert hij aan dat literair verlangen als lezer tegemoet te komen door puur entertainment op niveau te schrijven. Het is een pretentieloos boek dat puur voor het plezier kan gelezen worden. En het is een stijloefening en dus ook deels een experiment in de literatuur: experiment in de zin van de strijd aangaan met het alledaagse.

Het boek is sterk geïnspireerd door films zoals 'Grease', één van de favoriete films van Vekeman.

The History of Country

Binnenkort kan je Vekeman ook live aan het werk zien tijdens 'The History of Country', samen met onder anderen muzikant Bjorn Eriksson. Een tour waarin hij zijn passie voor country en alles wat er mee samenhangt, deelt op de Vlaamse podia.

'En wat leest Vekeman nu zelf écht graag', vraagt Tom hem nog als afsluiter.

Bekijk Christophe Vekeman in de Boekathon op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief