Christophe Vekeman over de Nescio-biografie van Lieneke Frerichs: 'voer voor de vele Nesciofanaten'

Biografie Klara

Nescio ging de Nederlandse literatuurgeschiedenis in als auteur van klassiekers als Titaantjes en De uitvreters. Maar wie was J.H.F. Grönloh, de man achter het pseudoniem? Biografe Lieneke Frerichs doorploegde niet eerder gepubliceerde documententen en brengt haar bevindingen samen in 'Nescio. Leven en werk van J.H.F. Grönloh', verschenen bij Van Oorschot. Christophe Vekeman las de biografie.

Voor velen, tot wie je ook mijzelf mag rekenen, gelden Nescio’s verhalen als een weergaloos hoogtepunt in onze letterkunde. - Christophe Vekeman

Titaantjes’ is natuurlijk een titel die de Klara-luisteraar nog altijd erg vertrouwd is, en al even vanzelfsprekend is het dat diezelfde luisteraar wel weet dat de titel in kwestie er een van Nescio is en meer bepaald bij het verhaal hoort met een van de beroemdste openingszinnen uit de Nederlandstalige literatuur: ‘Jongens waren we – maar aardige jongens.' Een ander verhaal van Nescio, ‘De uitvreter’, eindigt dan weer met een van de beroemdste, wellicht dé beroemdste zelfmoordscène uit voornoemde letterkunde, als het titelpersonage van de Waalbrug stapt: '"Maak je niet druk, ouwe jongen,” had Japi gezegd, en toen was i er afgestapt met zijn gezicht naar het Noord-Oosten. Springen kon je het niet noemen, had de man gezegd, hij was er afgestapt.' Ook andere zinnen en passages uit de verhalenbundel Dichtertje, De uitvreter, Titaantjes waarmee – zijn ware naam – Jan Hendrik Frederik Grönloh in 1918 debuteerde behoren tot het collectieve geheugen der literatuurliefhebbers. ‘Doelloos zit ik,’ bijvoorbeeld, ‘Gods doel is de doelloosheid. Maar voor geen mensch is het weggelegd dit bij voortduring te beseffen.’ Of, uit ‘Dichtertje’, deze wens: ‘Een groot dichter zijn en dan te vallen.

Lees verder op klara.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief