Foto Jonathan Coe: Caroline Irby

Christophe Vekeman leest 'Meneer Wilder en ik' van Jonathan Coe

Fictie Klara

In zijn nieuwste roman graaft Jonathan Coe in het leven van filmlegende Billy Wilder. Christophe Vekeman vindt het boek uiterst geslaagd. Lees zijn recensie:

'Meneer Wilder en ik' is niet alleen leerrijk en interessant, het is vooral een sprankelend verhaal'

Waar ik altijd moeite mee heb,’ zegt op zeker ogenblik iemand in de nieuwe Jonathan Coe, dat is het volgende: ‘het werkt niet als schrijvers een personage bedenken dat verondersteld wordt reuze beroemd te zijn, want de definitie van een beroemdheid is dat het iemand is van wie je hebt gehoord, en als je nog nooit hebt gehoord van die zogenaamde beroemdheid, kan die niet echt beroemd zijn, dus rammelt het hele verhaal al nog voordat het is begonnen.’

Het betreft hier een euvel, zoveel mag duidelijk zijn, waaraan Meneer Wilder en ik zeker niet lijdt, want Coe zelf – auteur van onder meer The Rotters’ Club en Middle England – mag dan al gevierd zijn, aan die van het titelpersonage kan zijn eigen naamsbekendheid uiteraard in de verste verte niet tippen: ‘meneer Wilder’ is niemand minder dan Billy Wilder, schepper van zulke heerlijke klassieke rolprenten als Double Indemnity, Some Like it Hot, The Apartment, Irma la Douce enzoverder.

En de ‘ik’ uit de titel? Dat is de genaamde Calista, die aan het begin van de roman moet vaststellen dat zij, hoewel pas zevenenvijftig, op alle vlakken uitgerangeerd is: haar dochters zijn op een haar na volwassen en lijken haar niet meer nodig te hebben, en op professioneel vlak – ze schrijft muziek voor films – komt zij al een jaar of tien niet meer aan de bak.

Het enige waarmee ze zich nog bezighoudt, als het ware in het verborgene, is een muzikaal project dat ze Billy gedoopt heeft, en naar aanleiding daarvan herinnert ze zich – en vertelt zij ons – hoe ze Billy Wilder toevallig leerde kennen in 1976, toen ze Athene drie weken lang verliet om in haar eentje te gaan backpacken in de Verenigde Staten.

Luister naar Vekeman over het boek op klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief