Christophe Vekeman leest Mary Dorna

Fictie Klara

Wie was in godsnaam Mary Dorna? Sinds haar dood in 1971 is de Nederlandse schrijfster in de vergetelheid geraakt. En daar was ze volgens Christophe Vekeman beter gebleven, ook al is er nu een mooie heruitgave van haar werk. Dit is zijn recensie van 'Laten we vader eruit gooien':

'Op 5 november 1891 werd in Neerlands hoofdstad geboren: Mary Jeanette Stoppelman. Vaak wordt zo’n inleidende zin dan gevolgd door de woorden ‘beter bekend als’, maar dat zou in dit geval niet zo heel erg gepast zijn, veronderstel ik, want wie in Vlaanderen heeft er ooit van ‘Mary Dorna’, de naam waaronder Stoppelman publiceerde, gehoord?

Toch genoot zij bij leven – ze stierf in 1971 – een zekere faam, en onder meer Simon Carmiggelt roemde haar en vond dat zij in literair-kwalitatief opzicht zowaar thuishoorde in de categorie van niemand minder dan J.H.F. Grönloh, beter bekend, jawel, als Nescio.

Wie het zopas heruitgegeven Laten we vader eruit gooien leest, op de achterflap waarvan Carmiggelts mening in dezen afgedrukt staat, kan dan ook niet anders dan in gemoede concluderen dat Carmiggelt een heel aardige man moet zijn geweest, die bovendien somtijds verkeerde in bijzonder milde buien.

Daarmee wil niet gezegd zijn dat deze oorspronkelijk in 1967 verschenen selectie uit Mary Dorna’s vroegere verhalenbundels geen enkele waarde zou bezitten. Het begint bijvoorbeeld al bij de titel, die natuurlijk behoorlijk aantrekkelijk is, al kan hij ook in zoverre misleidend worden genoemd dat de verhalen in deze bundel weliswaar vaak betrekking hebben op vader, maar, hoewel niet van humor verstoken, niet bepaald heel lollig zijn.

Ze spelen zich af in een beklemmend, burgerlijk milieu waar glazige aardappelen en angst voor jusspatten op met veel stijfsel gesteven japonnen de dienst uitmaken, en vader is een misprijzende, nooit lachende, nooit huilende man die zich kan doodergeren aan het feit dat zijn dochters haren maar niet willen groeien en bijgevolg niet tot onder haar oren komen te reiken: ‘Als je niet beter wist, zou je zeggen dat ze zo van de zigeuners kwam.’

Lees verder op Klara.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief