De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Christophe Vekeman leest James Purdy, volgens Jonathan Franzen een van de meest onderschatte schrijvers van Amerika

Fictie Klara

Volgens Jonathan Franzen is James Purdy één van de meest onderschatte schrijvers van Amerika. Christophe Vekeman treedt hem bij. 'Deze roman is in gelijke mate knotsgek en onmiddelmatig', vertelt hij in Pompidou op Klara. Lees zijn recensie:

Bestsellers schreef hij niet, James Purdy, en zijn in 1972 verschenen roman, nu in het Nederlands vertaald als 'Ik ben Elijah Trush', werd zelfs nauwelijks en dan nog overwegend negatief besproken, maar op de bewondering van opvallend verschillende collega-grootheden kon hij zich in de loop van zijn lange leven, dat zich afspeelde tussen 1914 en 2009, stellig laten voorstaan.

Niemand minder dan Jonathan Franzen zwaait heden ten dage Purdy grote lof toe door hem een van de meest onderschatte schrijvers van Amerika te noemen, terwijl andere grootheden die in hun tijd met Purdy dweepten James M. Cain, Dorothy Parker en ook Samuel Beckett waren genaamd. Purdy zelf, over diversiteit gesproken, wist zich sterk beïnvloed én door de King James-vertaling van het Oude Testament, én door Chicago Jazz.

Laat ons wat het boek zelf betreft beginnen met te vertellen waar het niet over gaat, maar waarop het wel gebaseerd is. Op het leven, namelijk, van danser Paul Swan, tijd- en geestgenoot van Isadora Duncan, die aan het begin van de 20ste eeuw geafficheerd werd – of zichzelf afficheerde – als ‘De mooiste man ter wereld’. Dat bleef hij overigens doen toen de tijd, onverbiddelijk als steeds, zijn tol geëist had en er schoensmeer in de haren en een sok in de slip aan te pas moesten komen om, bijvoorbeeld in de film Paul Swan die Andy Warhol draaide in 1965, te proberen nog iets van Swans vroegere magische aantrekkingskracht op te roepen.

Geen biografie

Wie ten gevolge van de bovenstaande informatie echter zou menen te mogen besluiten dat 'Ik ben Elijah Trush' een biografische en kortom realistische roman zou wezen, dwaalt als een blinde in een middernachtelijk bos. Deze roman is in gelijke mate knotsgek en onmiddelmatig als dat hij aanstootgevend is, en mag even fantasievol als fantastisch heten, even wonderlijk als weird.

Wie treffen wij er zoal in aan? Om te beginnen twee stokoude excentriekelingen: de steenrijke Millicent De Frayne, jong in 1913 maar er met wisselend succes in slagend om zichzelf jeugdig te houden door het afgetapte zaad van knapen te drinken, die helaas leidt aan een ‘ongeneeslijke aandoening’, namelijk ‘haar halsstarrig volgehouden, uitzichtloze liefde voor Elijah Trush’, een danser, dichter en schilder die op zijn beurt verliefd is op zijn, let wel, achterkleinzoon en dus al evenmin van plan blijkt om zich zomaar neer te leggen bij de feiten van zijn vorderende leeftijd. Die achterkleinzoon is stom en wordt genoemd ‘Vogel des Hemels’.

Lees verder op klara.be.

Christophe Vekeman leest James Purdy, volgens Jonathan Franzen een van de meest onderschatte schrijvers van Amerika

(c) Carl Van Vechten

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief