Christophe Vekeman leest James Clammer: 'Een roman die je van bij de eerste bladzijde bij het nekvel grijpt!'

Fictie Klara

Loodgieterij is onontgonnen terrein in de literatuur, maar daar komt nu verandering in. De Brit James Clammer - zelf ooit loodgieter - schreef een debuut om te koesteren, aldus Christophe Vekeman in zijn recensie. Van geen betekenis is 'een roman die je van bij de eerste bladzijde bij het nekvel grijpt!'.

James Clammer, geboren in Bristol in 1970, schreef eerder een roman voor ‘jongvolwassenen’ – wie dat dan ook mogen zijn – en debuteert nu in de wereld van de – hoe zal ik het zeggen? – ‘oudvolwassen’ of ‘gewoon volwassen’ letteren met het knappe 'Van geen betekenis'.

De achterflap van de roman leert ons dat Clammer een blauwe maandag lang de kost als loodgieter verdiende, zodat hij weet waar hij het over heeft wanneer hij ergens in de loop van het verhaal terecht stelt: ‘zo is het leven van de werkman, dag na dag is zijn tegenstander een ding, een onbezield voorwerp met zijn eigenaardigheden, (…) het conflict vangt aan zonder dialoog, ontwikkelt zich zonder dialoog, eindigt zonder dialoog, zelden dringt het door tot de gaanderijen der literatuur.’

Maar in dat laatste brengt 'Van geen betekenis' dus verandering – al zijn de verdiensten van het boek gelukkig veel groter dan dat. Hoofdfiguur is loodgieter Joseph Forbes, en de roman begint ermee dat die op een ochtend voor het eerst sinds maanden, gereedschapskist in de hand, weer aan het werk tijgt. Niet iets waar hij zich heel erg op verheugt, nee, een en ander gaat gepaard met ‘deels verbijstering, deels teleurstelling, ongerustheid, vernedering’.

Zeker na de voorbije lockdowns zal die gewaarwording van weerzin tegenover ‘het hernieuwde verkeer met de wereld van geld’ ongetwijfeld voor vrij veel lezers een nog levendige herinnering vormen, maar de 44-jarige Forbes, reeds 20 jaar getrouwd met Alison, heeft geen periode van technische werkloosheid doch wel een zenuwinzinking achter de rug.

Ook dát zal helaas voor tallozen herkenbaar of op zijn minst voorstelbaar zijn, net zoals het feit dat Joseph Forbes seksuele fantasieën in zich voelt ontstaan wanneer hij bij zijn eerste klant in al die tijd arriveert, en dit ondanks het feit dat de genaamde Amanda Margaret een goede vriendin van Alison is: zulke dingen gebeuren, zeg maar.

Lees verder op klara.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief