Hélène Bamberger - P.O.L

Christophe Vekeman leest 'Yoga' van Emmanuel Carrère

Autobiografie Klara

Yoga en meditatie, daar hoef je Christophe Vekeman doorgaans niet mee lastig te vallen. Tenzij de Fransman Emmanuel Carrère er een boek over schrijft. Vekeman las 'Yoga' en dit is wat hij er van vindt:

'Een wonderlijk boek'

Voor wie mij een beetje kent, zal het wellicht vrij duidelijk zijn: ik ben bepaald niet ter wereld gekomen in kleermakerszit, niet in de wieg gelegd om halve dagen lang met een kaarsrechte rug en met geloken oogleden op een pastelkleurig kussentje met mijn kruin naar de hemel te zitten reiken terwijl ik naar mijn eigen ademhaling luister, en al ben ik net als iedereen mijn malende gedachten soms flink zat, toch lijkt de neurose mij nog steeds te prefereren boven de leeghoofdigheid.

Een boek dat Yoga is getiteld zou mij normaal gesproken dan ook niet erg aantrekken, maar als het de nieuwe Emmanuel Carrère is die zo heet, dan is het natuurlijk een andere zaak. Met name diens vroege boeken De tegenstander en Op drift, zijn mij bijzonder lief.

Gelukkig voor mij, trouwens, en ik vermoed ook voor nog andere lezers, heeft de nieuwe roman van Carrère in het geheel niets te maken met het ‘lichtvoetig en fijnzinnig boekje over yoga’ dat hij in oorsprong zinnens was te schrijven, daartoe gedreven door geestdrift, maar ook door commerciële overwegingen. In zijn ‘op succes beluste hart’ meende hij dat zo’n geschriftje, gezien de populariteit van yoga in onze wereld, weleens een bestseller zou kunnen worden…

De bekentenis typeert de eerlijkheid en openhartigheid die Carrère aan de dag legt in zijn autobiografische roman, waarin hij bijvoorbeeld ook zonder veel misbaar, alsof het de gewoonste zaak is van de wereld, toegeeft dat hij jaloers is op zijn collega Michel Houellebecq, maar waarin hij de lezer vooral bij de hand neemt en hem met zich mee leidt naar de diepste krochten van de psychische hel die hij de afgelopen jaren de zijne moest noemen.

Het begon allemaal met een tiendaagse stilteretraite waar Carrère zich, mede met het oog op het voormeld ‘lichtvoetig en fijnzinnig boekje’, voor inschreef, maar die hij ten gevolge van de Charlie Hebdo-aanslag in 2015, waarbij een vriend van hem omkwam, abrupt en voortijdig afbreken moest. Voor hij het goed en wel besefte bevond hij zich in psychiatrisch ziekenhuis Sainte-Anne, kreeg hij elektroshocks toegediend en was het allergrootste probleem in zijn leven dat hij, hoe graag hij zulks ook mocht willen, zelf maar niet doodging.

Lees verder op Klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief