Christophe Vekeman leest Edouard Levé: 'Een aangrijpend, uitdagend geschrift'

Klara

De Franse schrijver Edouard Levé leverde bij zijn uitgever een manuscript in met de titel 'zelfmoord' en stapte tien dagen later zelf uit het leven. Hoe begin je als lezer aan een boek met zo'n onthutsende voorgeschiedenis? Christophe Vekeman brengt verslag uit.

Edouard Levé (1965-2007) was een Franse kunstenaar en fotograaf die tevens als schrijver actief was. In 2002, bijvoorbeeld, verscheen zijn eerste boek, Oeuvres, waarin hij vijfhonderd conceptuele kunstwerken van zichzelf oplijstte die op dat moment geen van alle reeds in fysieke vorm bestonden – al zouden sommige ervan later wél door hem worden vervaardigd.

Enkel al op basis van deze summiere informatie kan je geredelijk concluderen dat voor Levé de grens tussen fictie en werkelijkheid lang niet per definitie onoverschrijdbaar mocht heten, en datzelfde blijkt, zo zullen wij straks zien, ook uit het laatste boek dat hij schreef, Suicide, waarvan hij het manuscript aan zijn uitgever gaf tien dagen voordat hij zich het leven benam.

Wie zou denken dat het boek in kwestie de aankondiging van een zelfgekozen dood is, vergist zich, want Zelfmoord, zoals de titel van de pas verschenen Nederlandse vertaling luidt, gaat over een vriend van Levé – of althans een vriend van de ik-figuur – die op de een of andere augustuszaterdag in tennistenue met zijn vrouw door hun tuin loopt, haar mededeelt dat hij zijn racket heeft vergeten, vervolgens naar de kelder van hun huis afdaalt en zich daar, vijfentwintig jaar oud, een kogel door het hoofd jaagt.

Waarom? Het antwoord op die vraag wil weleens gevonden worden in een achtergelaten afscheidsbrief, maar tot overmaat van tragiek bestaat die allerlaatste boodschap in onderhavig geval uit een op een bepaalde pagina openliggend stripverhaal, dat door vrouwlief in al haar consternatie van de tafel op de keldervloer gegooid wordt en onherroepelijk dichtklapt…

Lees verder op Klara.be.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op www.zelfmoord1813.be.


Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief