Christophe Vekeman leest voor het eerst een boek van de Finse feministische literaire sensatie Laura Lindstedt
De Finse schrijfster Laura Lindstedt beschrijft in haar derde roman 'Mijn vriendin Natalia' het machtsspel tussen een patiënt en haar therapeut. De auteur is een van de meest bekende en bejubelde Finse auteurs en geniet internationale faam maar is Christophe Vekeman tot nu toe onbekend. Hij is geïntrigeerd.
Het boek speelt zich af in een therapeutenkabinet. Het hoofdpersonage Natalia denkt de hele tijd aan seks en gaat voor haar seksobsessie in therapie. De therapeut start met een accumulatietherapie, een soort van power-psychoanalyse, waarin taal en associaties centraal staan. Natalia is heel taalvaardig, cultureel onderlegd en creatief. Ze krijgt schrijfopdrachten die als basis dienen voor de gesprekken in het kabinet. Gaandeweg ontwikkelt zich een machtsspel. Rollen worden omgedraaid.
De lezer wordt in dit boek in de rol van Sherlock Holmes geduwd, vertelt Christophe Vekeman in Pompidou. Het is bovendien niet duidelijk of de psycholoog een man of vrouw is. Het gaat om een machtsstrijd die ontstaat tussen cliënt en therapeut die symbool staat voor the batlle of the sexes. De lezer wordt uitgenodigd een eigen interpretatie te geven en daarom is dit 'raar' boek ook een interessant boek, vindt hij.
Herbeluister hieronder de recensie van Christophe Vekeman in Pompidou. Of lees ze op klara.be
'Mijn vriendin Natalia' verscheen bij De Bezige Bij.