Christophe Vekeman las een klassieker van Joris-Karl Huysmans: ‘Aan de vrouw’ voor het eerst vertaald in het Nederlands

Fictie Klara

Christophe Vekeman las voor ons 'Aan de vrouw' van Joris-Karl Huysmans, in een eerste Nederlandse vertaling van een klassieker over verslaving tegen wil en dank.

Het werk van de Franse schrijver Joris-Karl Huysmans (1848-1907) kan worden onderverdeeld in drie perioden, waarvan de tweede de befaamdste is: die van het decadentisme, het symbolisme, de zwarte romantiek, met als onbetwist hoogtepunt zijn nog steeds met stip bekendste, in 1884 verschenen boek 'À rebours'. Deze sterk essayistisch gekleurde roman-van-de-stilstand, deze ode aan de solitariteit, de kunst en het kunstmatige, die geheel en al was opgetrokken uit hooghartige weerzin jegens al wat natuurlijk is, eindigde met een schrille smeekbede van hoofdfiguur Hertog Des Esseintes die onder meer de volgende uitroep bevatte: ‘Heer heb medelijden met de christen die twijfelt, met de ongelovige die zou willen geloven’! Huysmans zelf deed er vervolgens acht jaar over om de knoop definitief door te hakken, profileerde zich toen als rigoureus katholiek en schreef in het laatste decennium van zijn leven religieuze boeken als 'En route' en 'La Cathédrale', terwijl hij een woning betrok op een kloosterdomein.
Begonnen, echter, was hij als een volgeling van Zola, en uit die eerste, naturalistische fase van zijn schrijverschap stamt 'En ménage' uit 1881, dat nu – met dank aan Michel Houellebecq en de met Huysmans dwepende hoofdfiguur in zijn roman 'Soumission' - voor het eerst in het Nederlands is vertaald, en wel als 'Aan de vrouw'.

Lees de volledige recensie van Christophe op klara.be.

‘Aan de vrouw’ verscheen bij Lebowski.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief