Christophe Vekeman las 'De hemel boven Lima', een 'alleraardigst' debuut van de Spaanse schrijver Juan Gomez Barcena

Fictie Klara

Christophe Vekeman las 'De hemel boven Lima', het debuut van de Spaanse Juan Gomez Barcena. Dit is wat hij ervan vond:

'Na alle lof van de voorbije weken, zowel voor de nieuwe Jeroen Brouwers als voor gouwe ouwe klassiekers van Jean Genet, Mulisch en Muriel Spark, zou je bijkans vergeten dat er ons, lezers, vandaag de dag natuurlijk ook nog altijd goede debuten te beurt vallen.

Dat van de Spaanse, in 1984 geboren Juan Gómez Bárcena, bijvoorbeeld, wiens eerste roman in 2014 verscheen en nu in het Nederlands vertaald is als De hemel boven Lima. Het is in laatstgenoemde stad ook dat het verhaal zich afspeelt, en dit in het jaar 1904, wanneer twee twintigjarige vrienden van rijke komaf, José en Carlos geheten, rechten studeren maar vooral de dichter uithangen.

Wat soms leidt tot uitbarstingen als de volgende, ten aanzien van een ongeletterd dienstmeisje dat door José is uitverkoren als luisterend publiek wanneer hij zijn nieuwe verzen debiteert: ‘O, lieve Marcelita…! Wie zou kunnen zijn als jij, het leven beschouwen met de gezegende onschuld van de vogeltjes en de bloemen… Alleen jij, die niets weet, kunt volkomen gelukkig zijn…

Waar Bárcena dan met mild sarcasme aan toevoegt: ‘Het dienstertje knikte instemmend, oprecht overtuigd. Zonder enige twijfel was ze gelukkig als de jongeheer José haar dat verzekerde, want de jongeheer José, zo intelligent, had altijd in alles gelijk. Het geval wilde echter dat ze de laatste tijd, omdat ze twaalf uur per dag bezig was zilver te poetsen en omdat haar moeder in haar armoedige geboortedorp gestorven was, niet zo veel tijd had gehad om aan geluk te denken.’ Lees de volledige recensie op klara.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief