De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Christophe Vekeman las de dagboeken van J.J. Voskuil

Klara

Toen de Nederlandse schrijver J.J. Voskuil zijn zevendelige romancyclus 'Het bureau' publiceerde, ontstond er een ware Voskuil-mania. Nu kunnen we de schrijver beter leren kennen in zijn dagboeken. Christophe Vekeman las het werk en kwam erover vertellen in Pompidou op Klara.

'Van de Nederlandse schrijver J.J. Voskuil (1926-2008) ben ik nooit een fan geweest – niet omdat ik zijn werk niet goed vond, maar omdat ik zijn werk niet kende', zegt Christophe Vekeman. Daar kwam verandering in met 'Bijna een man', de dagboeken die Voskuil bijhield tussen de jaren 1939 en 1955. 'Voskuil schreef die dagboeken tot twee jaar voordat hij op 31-jarige leeftijd in dienst zou treden bij het Meerten Instituut, waar hij dertig jaar aan de slag zou blijven om vervolgens, na zijn afscheid, zijn zevendelige, ongeveer vijfduizend pagina’s tellende en vanaf 1996 de voornoemde gekte veroorzakende romancyclus Het bureau op deze werkervaring te baseren', aldus Christophe Vekeman.

'Hier voert iemand met aanzienlijk literair talent de pen.'

'Goed en wel beginnen doet 'Bijna een man' in 1943, als Voskuil zeventien is en uit alles blijkt dat ook tijdens een oorlog het leven soms gewoon doorgaat', zegt Vekeman, 'Voskuil voetbalt, doet aan amateurtoneel, is verliefd, is jaloers en vindt daarnaast ook nog de tijd er vrij behoudsgezinde meningen op na te houden: ‘Leo vindt dat man en vrouw gelijk zijn, ik dat de vrouw de man moet gehoorzamen.’' Ook voor humor is er ruimte, volgens de Klara-recensent: ‘Mijn veter is vanochtend voor de zoveelste keer gebroken. Evenzogoed is er in Artis een jong nijlpaard geboren.’

Lees de volledige recensie van Christophe Vekeman op klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief