Christophe Vekeman heeft een historische boekentip voor al wie de muren oploopt: 'Reis door mijn kamer' van Xavier De Maistre uit 1794

Non-fictie Klara

Christophe Vekeman las 'Reis door mijn kamer' van Xavier de Maistre, in 1794 uitgegeven in Turijn. Het kende drie jaar later reeds een Nederlandse vertaling en geldt vandaag nog steeds, tot in Amerika zelfs, als een klassiekertje in de wereldliteratuur.

Is het ook een goed boek?

'Het is alleszins een vrij vermakelijk werkje, dat het in zich heeft – zeker in onze huidige tijdsperiode, waarin zovelen zich in hun privéleven opgesloten voelen – een heus hart onder de riem te zijn', oordeelt Christophe.

Dit is zijn recensie:

'Eenentwintig jaren oud was Xavier de Maistre toen hij samen met een vriend in de korf van een luchtballon stapte en het geval tot op een hoogte van twee kilometer wist te brengen – wat in 1784 een minder koud en veel gedurfder kunstje was, uiteraard, dan vandaag.

De Maistre leidde sowieso niet enkel een lang – hij stierf in 1852 op negenentachtigjarige leeftijd – maar ook een nogal avontuurlijk en turbulent leven, dat hem van Sardinië, waar hij geboren was, tot in Moskou bracht, waar hij trouwde met een dicht familielid van Alexander Poesjkin en nu eens als militair, dan weer als portretschilder en ten slotte zelfs als generaal aan de kost kwam.

Als bekend stierf Poesjkin in een duel, en het was ook een duel dat aan de basis lag van de reden waarom wij het hier en nu over Xavier de Maistre hebben. Daar hij aan zo’n gewapend tweegevecht had deelgenomen, immers, zag hij zich in 1790, hij was toen zevenentwintig, veroordeeld tot tweeënveertig dagen huisarrest, en in plaats van hierom te gaan zitten kniezen en mokken besloot hij die tijd aan te wenden om een boek te schrijven.'

Lees verder op klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief