Christophe Vekeman, de kersverse winnaar van de Sabam for Culture - literatuurprijs voor de roman 'Cruise'

Boekenprijs VRT MAX

Zonet ontving Christophe Vekeman de Sabam for Culture - literatuurprijs voor zijn roman 'Cruise' uit 2019. Hij krijgt naast de erkenning, ook 5000 euro.

Dit is zijn tweede boekenprijs, hij won er ooit één van de Provincie Oost-Vlaanderen, en stond eerder ook al op de shortlist van auteurs die nooit prijzen winnen...

Christophe Vekeman haalde het van Johan Op De Beeck (Het complot van Laken), Peter Verhelst (Zon) en Paul Verrept (Konijn & Egel).

In 'Cruise' schepen 14 personages in voor een bezinningscruise op de Noordzee. Elk heeft zijn of haar specifieke reden om de tocht te maken. Niemand is echter wat hij of zij lijkt. 'Cruise' is een tragikomedie, het favoriete genre van de auteur.

Uit het juryrapport

De onafhankelijke jury prijst Vekeman voor zijn 'uitgesproken eigen taal' en 'vakmanschap', die hem meteen herkenbaar maken. 'Bij Vekeman is de satire nooit gratuit: hij houdt de lezer een spiegel voor. 'Cruise' is een authentieke Christophe Vekeman. Een geslaagde aanvulling op zijn oeuvre dat de voorbije jaren van een opvallende constante kwaliteit getuigt', aldus de jury.

Ook de cover van het boek valt op. Het is een ontwerp van Sander Poltelski met wie Vekeman al samenwerkt sinds 2008. Dit vertelt hij aan Tom De Cock tijdens De Boekenmarathon.

'Carwash' wordt zijn volgende roman

Tijdens de eerste lockdown heeft hij een nieuw boek geschreven, tussen Pasen en Pinksteren, op een relatief korte tijd dus, en die krijgt de titel 'Carwash'. Dit weekend maakt hij de keuze voor de voorflap.

Bekijk de reactie van Christophe Vekeman op de bekendmaking op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief