Christophe Vekeman leest Sally Rooney

Fictie Klara

De Ierse schrijfster Sally Rooney is een literair fenomeen. Nadat ze met de boeken 'Gesprekken met vrienden' en 'Normale Mensen' werd uitgeroepen tot de 'Salinger van de snapchat-generatie', is er nu haar derde roman. Christophe Vekeman is lovend: 'een bijzonder geslaagde en meeslepende roman'.

Een van de meest legendarische interviews uit de Amerikaanse literatuur werd in 1936 afgenomen van F. Scott Fitzgerald. Het eindigt als volgt: ‘Succesvolle schrijvers!' riep hij uit. 'O mijn God, succesvolle schrijvers!' Hij strompelde naar de ladenkast en schonk zich nog eens in.’

Sinds ik vele jaren geleden dit interview las, is er geen week voorbijgegaan zonder dat ik, de ene keer al wat theatraler dan de andere, Fitzgeralds woorden luidkeels geciteerd heb, al verschilt het uiteraard danig aan wie ik bij de term ‘succesvolle schrijvers’ zoal denk. Dezer dagen is dat de Ierse Sally Rooney, die verder overigens minder associaties wekt met Fitzgerald dan met een andere Amerikaanse grootheid. ‘De Salinger van de snapchatgeneratie’ werd zij gedoopt toen in 2017 en 2018 haar eerste twee romans het licht hadden gezien, respectievelijk 'Conversations with Friends' en 'Normal People' getiteld – van de tweede ís al een veelgeroemde 12-delige BBC-serie gemaakt, op dit moment te volgen op NPO3, van de eerste zal dat in 2022 gebeuren.

Heel succesvol is zij dus, deze 30-jarige Sally Rooney, die in interviews Salingers 'Franny and Zooey' aanduidt als het boek dat haar het meest beïnvloed heeft, en dat laatste lijkt op basis van haar derde roman, in het Nederlands zopas verschenen als 'Prachtige wereld, waar ben je', ook te kloppen als een bus. Wat beide boeken met elkaar gemeen hebben, is onder andere de zeer filmische stijl (Rooneys boek opent met ‘Een vrouw zat in een hotelbar naar de deur te kijken’), waarbij louter gebruik gemaakt wordt van conversaties en brieven om de lezer een inkijk te bieden in de gedachte- en gevoelswereld van de personages: de woorden ‘dacht hij’ of ‘ze voelde zich’ zal je hier tevergeefs zoeken.

Die personages zijn verder redelijk jong, twintigers die tegen de dertig aan lopen, zien er goed uit, zijn behoorlijk tot zeer intelligent, leven in betrekkelijk tot buitengewoon grote welstand, en worstelen met zichzelf, vriendschap, liefde en de wereld waarin zij leven – maar vooral toch met de liefde: de omschrijving door Salinger van zijn eigen Franny and Zooey als ‘een samengestelde of meervoudige liefdesgeschiedenis, zuiver en gecompliceerd’ is ook perfect van toepassing op het nieuwe boek van Sally Rooney.

Lees verder op klara.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief