Chris Van Camp op zoek naar de waarheid over haar bastaardschap in 'De kus van Dabrowski'

Fictie Klara

Naar aanleiding van 'De kus van Dabrowski' laat de auteur en columniste zich Chris Van Camp-Schöller noemen, 'een eenmalig eerbetoon aan haar bloedvader' vertelt ze in Pompidou. Hij was de laatste telg van de familie Schöller in Lier.

'Als bastaardkind bedrieg je altijd, tegenover jezelf en de ander', dit is wat Chris in het boek wil duidelijk maken. 'In Lier was er enorme roddelcultus en van je verhaal doen er verschillende versies en interpretaties de ronde. Zelf moet je aan je waarheid verzaken die je maar met fragmenten bekend is, een heel emotioneel getouwtrek...je voelt je een leugen. Ik vond het moeilijk om waarachtig te zijn'.

Bovendien geleek Chris ook nog op haar roodharige vader, zijn bedrogen vrouw was haar meter. Als kind werd ze zeer hard ingezet om de gemoederen te bedaren, wat heel vermoeiend is. Het meest funeste is, dat dit stopte toen ze 16 was. 'Je wordt de hele tijd aangeleerd om met die dubbele hofhouding om te gaan en een emotionele rangorde te scheppen en dan volgt er een officieuze vechtscheiding.'

In het boek maken we het afscheid mee van haar moeder, met wie ze heel haar leven overhoop heeft gelegen. In het boek is de auteur ook genadeloos voor zichzelf. Ze wordt de vrouw van té: té veel, té autonoom, té dit en té dat, van té grote emoties waar ze zelf angst voor had. 'Hoe kan je jezelf doseren?'.

Het maakte haar zoekend en deed haar uitkomen bij de Positieve Desintegratie theorie van de Poolse psychiater Kazimierz Dabrowski, aan wie ze uiteindelijk een fictieve en heel emotionele dankbrief schrijft.

Chantal Pattyn over 'De kus van Dabrowski': 'Van Van Camp wisten we al langer dat ze een pen heeft die ze maar in het vitriool te doppen heeft, Van Camp – Schöller echter vond de taal om genadeloosheid met mededogen te combineren'.

Leuk om weten is dat de cover van het boek een portret is van Chris Van Camp gemaakt door kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven. Hieronder kan je Chris Van Camp in Pompidou herbeluisteren.

En herbekijk ook de bijdrage van de auteur aan de #coronatalks op canvas.be!

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief