Chris Sterkens van uitgeverij Nik-Nak: 'Nederlands binnenbrengen bij anderstalige gezinnen'

VRT Boekenmaand Boekathon

Uitgeverij Nik-Nak geeft al tien jaar boekjes uit voor anders- en meertalige kinderen. Het zijn kleine soepele boekjes, waarin het verhaal in het Nederlands gecombineerd wordt met een andere taal, zoals Frans, Arabisch, Turks, Pools, Engels, Roemeens, Bulgaars, Russisch, Spaans, Swahili, Tigrinya en noem maar op. Bezielster Chris Sterkens kwam vertellen over haar projecten in de Boekathon van VRT NU.

Ontroerend moment

Sterkens legt uit hoe ze op het idee kwam. 'Ik was vrijwillige voorlezer bij anderstalige gezinnen in Antwerpen', zegt ze. Ze wou de ouders van de kinderen waar ze aan voorlas, stimuleren om dat ook te doen. Maar die ouders hadden vaak het gevoel dat ze niet goed thuis waren in het Nederlands en dachten dat ze dat niet zouden kunnen.

'Met die meertalige boekjes wou ik interactie brengen tussen de voorlezer en het kind. Het kind motiveren en enthousiast maken om ook zelf te gaan vertellen en spelenderwijs met taal bezig te zijn. Het kind kan dan een beetje de rol van de leraar op zich nemen naar de ouders toe.' Ze vindt het belangrijk om op die manier het Nederlands binnen te brengen bij anderstalige gezinnen.

'Een van mijn eerste boekjes die ik maakte was in het Pools. Toen ik het boekje aan de mama gaf, kwamen de jongens erbij zitten. Die waren 8 à 9 jaar oud. Toen de mama begon te lezen, keken de jongens van 'wat, wat staat er?' Die hadden hun moedertaal nog nooit geschreven gezien. Die vonden dat super, dat mama in dat boekje kon lezen. Dat was een ontroerend moment tot en met.'

'Ik ben Ahmad'

Ondertussen waagt de uitgeverij zich ook aan andere projecten. Zo is er nu het boek 'Ik ben Ahmad'. Dat vertelt het waargebeurde verhaal van een jongen op de vlucht. Ahmad was bijna 9 toen zijn vader hem meenam, weg uit Afghanistan. Het zou twee jaar duren voor ze weer rust vonden. In de zomer van 2019, toen hij net zijn diploma secundair onderwijs had behaald, besloot Ahmad zijn herinneringen op te schrijven en te vertellen hoe hij deze harde tocht als kind heeft beleefd.

Nik-Nak heeft het verhaal nu uitgegeven met de bedoeling dat kinderen er op school mee aan de slag kunnen. 'Het begint echt zijn weg te vinden naar de secundaire scholen', zegt Sterkens. 'Het is iemand van hun leeftijd die het verhaal doet. Je maakt het mee met die jongen.'

Bekijk het gesprek met Chris Sterkens in de Boekathon op VRT NU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief