Chris Dusauchoit schrijft kattenboek: 'Katten zoals ze echt zijn'

Non-Fictie Radio 2

Hij staat bekend als een 'hondenmens', Chris Dusauchoit en schreef pas een boek over alles wat je over je hond moet weten. Maar nu heeft hij een nieuw boek uit, 'Katten, zoals ze echt zijn'. Is Chris plots een kattenmens geworden?

Veel onderzoek

"Ik vind dat maar onzin, kattenmens of hondenmens", zegt Chris Dusauchoit bij Cathérine Vandoorne in de Madammen. "Een kattenmens zou 'punctueler' zijn of 'meer op zichzelf'. Dat is zoals de horoscopen, die zijn altijd juist.. Ik ken slordige kattenmensen en mensen die zot zijn van katten én honden! Ik heb mijn boek dan ook geschreven omdat er zoveel onzin wordt verteld over katten. En over honden ook trouwens. Gelukkig wordt er veel onderzoek gedaan naar honden, zeker de laatste 10 jaar, en ook de kattenwetenschap is volop aan het evolueren."

Leer je kat kennen

"De kat is alleen een mysterie als je niet probeert om die kat te begrijpen", zegt Chris. "Hun welzijn zal erop vooruitgaan als je ze kent. Een kat doet ogenschijnlijk rare dingen. Zo gaat ze wel eens op je krant zitten en dat doet ze omdat ze bij je wil zijn. En ik heb ontdekt dat katten langer bij je zitten als zij zélf het initiatief nemen om naar je toe te komen. Als jij ze aanhaalt, blijven ze niet zo lang. Je moet ook de lichaamstaal van katten leren. Katten spinnen bijvoorbeeld niet alleen als ze zich goed voelen, dat kan ook als ze ziek zijn of stervende. Je moet dus kijken wat een bepaald gedrag veroorzaakte."

Train je kat

"Je kan een kat ook perfect trainen," vertelt Chris Dusauchoit. "Bevelen als 'kom', 'zit af', 'apport'. Dat kan allemaal en het gaat precies zoals bij een hond. Je beloont het gedrag dat je wil 'vermeerderen'. Bij katten moet dat wel met eten! Honden zijn ook blij met een aaitje of zelfs een lief woord maar dat werkt bij katten niet. Dan heb je iets te eten nodig!"

Kattenkolonie

"Er zijn toch nog veel misverstanden over katten", zegt Chris. "Je moet bezig zijn met een kat, maar dat mag veel korter zijn dan bij een hond. Daar is onderzoek naar geweest. Een kitten in het nest wordt een sociale kat voor mensen als ze vanaf twee weken oud regelmatig door mensen wordt aangeraakt. Maar dat moet je niet elke keer langer dan 40 minuten doen, dat heeft geen effect meer. We leren dus nog altijd erg veel bij over de kat. Nog zoiets: honden zouden roedeldieren zijn, maar ook dat klopt niet. Een roedel is een gezin: papa mama en de kindjes. Maar als je straathonden los laat lopen, gaan die zich niet vanzelf in een roedel organiseren want dat is géén familieverband. Een loops teefje krijgt alle reuen over zich heen en geen enkele reu zal zich die pups later aantrekken. Katten zonder mensen rond zich, gaan zich in een kolonie organiseren, een héél complex sociaal systeem. Alle kattinnen in die kolonie zijn aan mekaar verwant en helpen mekaar. Bij geboortes likken ze de kittens schoon bijvoorbeeld. De kater is niet de baas in zo'n kolonie!"

Het nieuwe boek van Chris Dusauchoit heet 'Katten zoals ze echt zijn' en is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts .

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief