Chris De Stoop brengt een heel persoonlijk voorwerp mee naar de uitzending van Brommer op zee

Canvas

Gisteren Brommer op zee gemist? Bekijk ze uitgesteld op VRT NU.

'Het boek Daniel' van Chris De Stoop is een moreel appel

Het tragische lot van de oom van auteur en journalist Chris De Stoop is bekend: hij werd door een criminele jeugdbende op een gruwelijke wijze vermoord. De moordenaars probeerden alle sporen te wissen door het lijk en de hoeve waar de man teruggetrokken leefde in brand te steken. In 'Het boek Daniel' brengt De Stoop het waargebeurde verhaal van zijn oom en zoekt hij gerechtigheid. Het was een moreel appel, het voelde als een roeping, vertelt Chris De Stoop in 'Brommer op zee'. De redactie vroeg de auteur een zeer persoonlijk voorwerp mee te brengen naar de uitzending. Het is een Mariabeeld, aangetast door de brand en gevonden onder het verkoolde lichaam van de boer. 'Het is het laatste wat Daniel heeft vastgehouden', gaat De Stoop verder. Het is bij wonder min of meer ongehavend uit het puin gehaald. Op initiatief van architect Koen Van Synghel krijgt het Mariabeeld binnenkort een plaats in een soort schrijn.

Verticale verbondenheid

De ouderlijke boerderij van Chris De Stoop is sinds tien jaar zijn schrijfplek. Dit werd zo na het overlijden van zijn broer die de familieboerderij had overgenomen. Hij voelt er zich verbonden. 'Mijn broer, maar ook Daniel, zijn symbool voor de teloorgang van dat oude boerenland zoals ik dat nog gekend heb', vertelt hij. De Stoop houdt een pleidooi voor 'verticale verbondenheid'. Dit is ook wat de architect wil eren met het schrijn. 'We hebben allemaal een uitgebreid horizontaal netwerk van sociale contacten. Teveel soms: we kunnen die diepe waarde van sociale contacten niet meer voelen. Daniel die zich teruggetrokken had, had die verticale verbondenheid: die verbondenheid met de oeroude grond, met het familiebedrijf, met zijn ouders voor wie hij tot hun laatste snik gezorgd heeft. Met de dode voorouders op het erf. En die verticale verbondenheid zijn wij voor een stuk kwijtgeraakt', verduidelijkt De Stoop.

Nog meer boekentips in BOZ

Jeroen Brouwers won vorige week de Libris Literatuur Prijs 2021. Ruth interviewde de auteur bij het verschijnen van het bekroonde 'Cliënt E. Busken'. Opnieuw een moederboek beaamt Brouwers in het getoonde fragment.

De Nederlandse schrijver Hanna Bervoets (1984) is de andere auteur die live in de studio zit. Zij praat over 'Een modern verlangen', haar bundel met veertien korte verhalen rondom de complexiteit van menselijke relaties: tussen geliefden, tussen vrienden, tussen mens en dier, de mens en de wereld om haar heen.

Ruth Joos tipt deze week verder ook nog 'We moeten allemaal feminist zijn' van Chimamanda Ngozi Adichie. De voorleesversie van haar bestseller met tekeningen van de Nederlandse illustrator Mylo Freeman. 'De tweede plaats' van Rachel Cusk is het andere boek dat ze aanbeveelt. Wilfried de Jong bracht enerzijds een boek uit 2014 mee: 'Oogzenuw' van María Gainza en anderzijds een 400 pagina's tellend boek over zijn lievelingsvogel: 'De fuut' van Jan Johan Vlug.

Schrijfhok met Igmar Heytze

In het schrijfhok ontmoet Wilfried de Jong elke week een andere schrijver. De Jong schrijft een boodschap aan de gast, die vervolgens tijdens de uitzending iets terugschrijft. Aan het einde van de uitzending komt het antwoord. Deze week is dat Ingmar Heytze.

Filmgedicht van Astrid Roemer

Er wordt ook een verfilmd gedicht getoond: 'Ik wacht bij de Surinamerivier' uit de bundel 'De Noordzeeblues' van Astrid Roemer. Zij ontvangt later dit jaar de Prijs der Nederlandse Letteren

Volgende week in Brommer op zee

Op zondag 23 mei is er een nieuwe aflevering van Brommer op zee met Jeroen Olyslaegers in het Schrijfhok en Cees Nooteboom en Marjolijn van Heemstra aan de interviewtafel.

Brommer op zee is er elke zondag om 22.00 uur op Canvas en VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief